Aktualno
StoryEditor

Rusko gospodarstvo u rujnu palo pet posto

03. Studeni 2022.
Europa, kriza, Rusija, rast cijena, padfoto Shutterstock

Rusko gospodarstvo smanjilo se u rujnu za pet posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, za puni postotni bod snažnije nego u kolovozu, pokazali su u četvrtak podaci ruskog ministarstva gospodarstva.

Sankcije zapadnih zemalja i posljedice slanja desetaka tisuća ruskih vojnika u Ukrajinu u veljači gurnuli su gospodarstvo u recesiju, no iz Moskve poručuju da Zapad nije uspio uništiti rusko gospodarstvo.

Ekonomisti su ruskom gospodarstvu bili predviđali dvoznamenkasti pad aktivnosti u 2022. godini, podsjeća Reuters.

Ministarstvo gospodarstva u srijedu je pak objavilo da za ovu godinu sada očekuju pad aktivnosti za 2,9 posto, a za rujanski pad kažu da je posljedica visoke poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Time je, prema podacima ministarstva, rusko gospodarstvo u trećem tromjesečju palo za 4,4 posto u usporedbi s istim tromjesečnim razdobljem 2021. godine.

Dužnosnici ruske središnje banke upozorili su da bi angažman 300.000 rezervista u Ukrajini u sklopu "djelomične mobilizacije" mogao pogoditi gospodarstvo jer bi se time smanjila potražnja, radnici bi bili povučeni iz svijeta rada, a povjerenje potrošača bi oslabilo, navodi Reuters.

19. travanj 2024 13:08