Aktualno
StoryEditor

Ruža Tomašić osvojila EP izvješćem o učinkovitijoj apsorpciji europskog novca

19. Svibanj 2017.

Europski parlament je u četvrtak usvojio izvješće hrvatske zastupnice Ruže Tomašić u kojem se predlaže učinkovitija i transparentnija tehnička potpora lokalnim i regionalnim zajednicama u iskorištavanju europskih fondova.

Tomašić, zastupnica iz redova europskih konzervativaca i reformista (ECR), pripremila izvješće je "O budućim perspektivama za tehničku potporu u okviru kohezijske politike" koje su zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak usvojili velikom većinom glasova. Za usvajanje izvješća od glasovalo je 580 zastupnika, 45 je bilo "protiv", a troje je bilo suzdržanih.

Kao veliku prepreku u boljem iskorištavanju europskog novca Tomašić je navela manjak administrativnog kapaciteta u slabije razvijenim, mahom postkomunističkim zemljama.

"Postkomunističke zemlje u pravilu imaju veliku administraciju u odnosu na broj stanovnika, ali je ona nedovoljno istrenirana za brzo, učinkovito i transparentno povlačenje sredstava iz europskih fondova"

Važnim je ocijenila pravilno, učinkovito i transparentno korištenje tehničke potpore u sljedećem financijskom razdoblju, nakon 2020.

"Novim pristupom koji bi se temeljio na stvarnoj decentralizaciji, dobroj edukaciji i, što je najvažnije, evaluaciji provedenih projekata stvorit ćemo pretpostavke da se administracija bolje snalazi i osigura veću apsorpciju novca s europske razine", poručila je Tomašić.

"Vrijeme ide, novac se troši"

U izvješću je pozvala države članice da bolje izvješćuju o vrstama aktivnosti koje se financiraju sredstvima tehničke pomoći, ali i o postignutim rezultatima.

"Vrijeme ide, novac se troši, a rezultati izostaju i to vrlo vjerojatno zato što nije bilo pravog sustava evaluacije. Zato mislim da treba razmotriti i redovito ažuriranje i javnu dostupnost baze podataka o aktivnostima koje države članice namjeravaju poduzeti ili su ih već poduzele", kazala je Tomašić i dodala da "svrha nije samo potrošiti novac, nego ga iskoristiti za one kojima je namijenjen".

Po njezinim riječima, moramo stvoriti svijest o tome da tehnička potpora može puno pomoći u ekonomskom napretku pasivnijih krajeva.

Ruža Tomašić je predstavljajući izvješće, među ostalim, ocijenila da je kohezijska politika možda jedan od najboljih primjera kako članstvo u EU može biti pozitivno za slabije razvijene države članice, upozorivši pritom da prevelika razlika u ekonomskom razvoju među članicama može imati negativne posljedice, prvenstveno zbog odlaska radnika iz siromašnijih u razvijenije države Unije.

Dobrobit lokalnih zajednica

Tomašić je Hini nakon izlaganja kazala da će ,"u slučaju da izvješće bude usvojeno biti iznimno sretna jer će se lokalnu i regionalnu zajednicu nakon toga moći puno lakše informirati o svim mogućnostima koje nude europski fondovi".

"Novac će se iskoristiti za dobrobit lokalne zajednice, ruralnih područja i naših otoka", kazala je hrvatska europarlamentarka.

Riječ je, pojasnila je Tomašić, o iznosu od 13,4 milijarde eura, a u većini slučajeva lokalne zajednice nisu iskoristile taj novac za korist svog stanovništva.

"S ovim mojim izvješćem, želim promijeniti dosadašnju lošu praksu upravljanja te tako našim stanovnicima pomoći da se informiraju o svojim pravima i iskoriste novac za razvoj svoje zajednice", istaknula je zastupnica.

Tomašić je na vlastitu inicijativu Odboru za regionalni razvoj u Europskom parlamentu predložila novo izvješće na spomenutu temu koje je u Odboru predstavljeno u ožujku 2017.

Iako se tehnička pomoć u kohezijskoj politici Europske unije koristi još od 1988., Parlament nije nikada proveo opću analizu njezine uloge i doprinosa.

Čimbenik promjene

Tehnička pomoć na inicijativu država članica iznosi 13,4 milijarde EUR za pet fondova ESI i smatra se čimbenikom promjene, ali njezin cjelokupni doprinos može doći do izražaja tek u budućnosti kada se aktivnosti i reforme potpuno provedu.

Europski parlament je prošle godine u svibnju velikom većinom glasova usvojio izvješće zastupnice Tomašić o novim razvojnim alatima u kohezijskoj politici.

U tom je izvješću zatražena veća uključenost lokalnih zajednica u izradi razvojnih strategija, odnosno mogućnost da lokalne zajednice u budućnosti imaju puno veći utjecaj na trošenje sredstava iz fondova Europske unije.

Kohezijska politika

Ruža Tomašić je predstavljajući izvješće, među ostalim, ocijenila da je kohezijska politika možda jedan od najboljih primjera kako članstvo u EU može biti pozitivno za slabije razvijene države članice, upozorivši pritom da prevelika razlika u ekonomskom razvoju među članicama može imati negativne posljedice, prvenstveno zbog odlaska radnika iz siromašnijih u razvijenije države Unije.

"Kohezijska je politika možda jedan od najboljih primjera kako članstvo u Europskoj uniji može biti pozitivno za slabije razvijene države članice (...) ali ako su previše različite u svom stupnju ekonomskog razvoja, uvijek se stječe dojam da netko nekog iskorištava", kazala je Tomašić u izlaganju na plenarnoj sjednici EP-a.

Upozorila je da iz slabije razvijenih članica radnici odlaze u one razvijenije spremni raditi za manje novca od domicilne radne snage što spušta cijenu rada i stvara nezadovoljstvo domaćih ljudi.

S druge strane, istaknula je, slabije razvijene članice gube radno sposobno stanovništvo i tako ulaze još dublje u dugoročnu ekonomsku i demografsku krizu.

"Smanjenje ovih razlika, tako da one ne potiču prevelike migracijske valove iz siromašnijih u bogatije članice Unije i stvaraju nezadovoljstvo građana, vrlo je važno za budućnost Europske unije", poručila je hrvatska zastupnica.

Kohezijska politika, smatra Tomašić, ima važno mjesto u tom procesu, a tehnička je potpora kvalitetan mehanizam za stvaranje pretpostavki za dobro korištenje fondova i financiranje kvalitetnih projekata u slabije razvijenim članicama.

30. travanj 2024 18:55