Aktualno
StoryEditor

Ryanair odlučio priznati sindikat pilota kako bi spriječio štrajk

17. Prosinac 2017.

Ryanair je po prvi put u svojoj povijesti dugoj 32 godine ponudio priznanje sindikatu pilota kako bi zaustavio štrajk najavljen za petak, javlja Reuters. Izvršni direktor Ryanaira, Michael O‘Leary, odbijao je priznati sindikat kao dio low-cost poslovnog modela što je pomoglo tom malom irskom avioprijevozniku da postane najveća europska aviokompanija po broju prevezenih putnika.

O‘Leary se na ovaj potez odlučio nakon što su piloti Ryanaira u nekoliko zemalja zaprijetili štrajkom u najprometnije, predbožićno razdoblje. Kabinsko osoblje iz Italije prvo je trebalo pokrenuti štrajk u petak u trajanju od četiri sata, a talijanski izvori javljaju da je štrajk otkazan, dok iz FIT-CISL-a, talijanskog sindikata, najavljuju da će se štrajk ipak održati.

>>>Konsolidirane aviokompanije vrše pritisak nad europskim zračnim lukama

Cijena dionice Ryanaira pala je u petak za 2.4 posto, a od početka tjedna smanjila se za više od 4 posto ukupno. Iz aviokompanije kazali su da je upućeno pismo sindikatima u Irskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkog, Italiji, Španjolskoj i Portugalu u kojemu su ponudili pregovore kako bi zaustavili industrijsku akciju.

Piloti ističu da se Ryanair suočava s velikim manjkom osoblja, što je uprava u više navrata demantirala. Objašnjavaju i da iako su plaća i uvjeti koje nudi aviokompanija konkurentni, istovremeno se žale zbog otrovne radne atmosfere, te sustava kolektivnog pregovaranja koji ide u prilog menadžmentu.

Iz Ryanaira navode kako svom osoblju nude jedne od najboljih plaća i uvjeta u tom sektoru, te su nedavno imenovali Petera Bellewa, bivšeg CEO-a Malasya Arilinesa i bivšeg direktora letačkih operacija Ryanaira kako bi pomogao riješiti problem osoblja.

>>>VIDEO: Posljednji let Air Berlina

Menadžer za ljudske potencijale Eddie Wilson ističe da ne postoji šansa da se troškovi povećaju zbog priznavanja sindikata, no odbio je komentirati kako su događaji posljednjih mjeseci utjecali na profitabilnost.

19. travanj 2024 18:53