Aktualno
StoryEditor

S&P snizio rejting Agrokora zbog nepodmirenog kupona na obveznicu

08. Svibanj 2017.

Ta rejting agencija navela je da je 6. travnja Hrvatska donijela Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, koji ograničava Agrokoru plaćanje kamata ili glavnice po njegovim dugovima tijekom idućih 12 mjeseci. Ističe i da je, prema standstill sporazumu koji je Agrokor potpisao s najvećim kreditorima, plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto.

>>> Dalić: Vlada je stabilna, Agrokoru treba osigurati dodatnu likvidnost

"Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana", kaže se u priopćenju S&P-ja.

Vezano za 300 milijuna dolara vrijednu obveznicu koncerna koja stiže na naplatu 2020. te za 325 milijuna eura vrijednu obveznicu s dospijećem 2020., u toj agenciji napominju da nepodmirivanje višeg duga iznad 20 milijuna eura za Agrokor predstavlja događaj neizvršavanja novčanih obveza. Dodaju da s obzirom na novi zakon u Hrvatskoj, ne očekuju da će koncern biti u stanju provesti plaćanja temeljem tih obveznica u idućih 12 mjeseci.

>>> Sberbank spreman na sud, prodaju 1,1 milijarde eura Agrokorova duga

U S&P-ju pojašnjavaju da su rejting Agrokora snizili na ‘SD‘ umjesto na ‘D‘ jer slovenski Mercator (čija je imovina izvan imovine grupe) i dalje podmiruje svoje financijske obveze. Agencija, koja je već 5. travnja ove godine snizila rejting Agrokora na ‘CC‘, navodi i da će trenutno važeći rejting ‘SD‘ ostati na snazi sve dok se financijske obveze koncerna ne restrukturiraju. ‘SD‘ rejting označava nemogućnost podmirivanja dugova u nekim područjima, i još je jedan korak dublje u neinvesticijski rejting Agrokora. U odnosu na Moody‘s, S&P sada drži Agrokorov rejting još niže.

Agencija Moody‘s snizila je 11. travnja kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede. sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

04. svibanj 2024 15:34