Aktualno
StoryEditor

Saab otvorio novi ured u Hrvatskoj

08. Rujan 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Švedski proizvođač zrakoplova Saab otvorio je u četvrtak nove urede u zagrebačkoj Strojarskoj ulici s ciljem ostvarivanja dugotrajne suradnje s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske. Saab je jedan od glavnih konkurenata za novog proizvođača hrvatskih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti dosadašnje MiG-21.

>>>Saab: Hrvatska pokazala ‘neočekivanu želju’ za borbenim zrakoplovima

Inauguracija Saabovih novih ureda u Zagrebu, na adresi Strojarska 20, privukla je brojne poznate osobe iz vojnog zrakoplovstva, ali i zaljubljenike u ove moćne letjelice.

Uvodni govor održala je direktorica Saaba za Hrvatsku Sanja Hrvojević Beganović te izrazila nadu da će s hrvatskim partnerima ostvariti dugotrajnu suradnju. Okupljenima su se obratili i direktor Saaba za Europu Magnus Lewis-Olsson, direktor Gripena za Hrvatsku Pierre Gauffin te na kraju veleposlanik Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj Lars Schmidt.

- Saab već surađuje sa zemljama u Europi poput Češke i Mađarske te se nadamo da ćemo započeti suradnju i s Hrvatskom u pogledu vojnog zrakoplovstva, rekao je Lewis-Olsson.

>>>Šveđani vjeruju da će Hrvatska nebo čuvati zrakoplovima Grippen

Nakon održanih govora, čelnici Saaba prerezali su vrpcu kojom su otvorili nove poslovne prostore.

Razloga otvaranja novih ureda Saaba bila je prijava na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo obrane, 20. srpnja 2017., za nabavu višenamjenskog borbenog aviona koje će koristiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i dugotrajna suradnja Saaba s Republikom Hrvatskom. Saab je na natječaju ponudio svoj model Gripen JAS-39, koji je već u uporabi u nekoliko zemalja od kojih su Švedska i Češka te naši susjedi Mađari. Ipak ovo nije bio prvi pokušaj švedskog proizvođača da započne suradnju s Hrvatskom. Saab je ponudio svojih 12 zrakoplova MORH-u već 2007. godine, ali dogovor ipak nije postignut.

>>>VIDEO/FOTO: Krstičević upoznao Gripen

Uz švedski Gripen JAS-39, na natječaj se prijavilo još četiri države: Grčka, Izrael i SAD, koji su ponudili svoje zrakoplove F-16 i Južna Koreja sa svojim FA-50. Ministar obrane Damir Krstičević je još ranije rekao da će se odluka o novim zrakoplovima donijeti da kraja 2017. godine te je također naglasio da u obzir dolaze i rabljeni zrakoplovi. Ministarstvo je također osnovalo radnu skupinu koja bi trebala razmotriti svaku ponudu i odlučiti koja je najbolja za Hrvatsku.

Otvaranjem novih ureda Saab je pokazao da je ozbiljni konkurent Izraelu i SAD-u u vojnoj suradnji s Republikom Hrvatskom.

26. travanj 2024 12:58