Aktualno
StoryEditor

Sabor donio novi Zakon o lovstvu

31. Listopad 2018.

Hrvatski sabor donio je u srijedu novi Zakon o lovstvu koji stvara pretpostavke za jači razvoj lovnog turizma, djelotvornije uključivanje lovaca i njihovih udruženja u razvoj i unapređenje lovstva kao značajne gospodarske grane.

Novi zakon omogućuje osnivanja privatnih lovišta površine od 500 hektara neprekinutog zemljišta jednog vlasnika. Privatna i državna lovišta utvrđuje i ukida odlukom ministar nadležan za poslove lovstva.

>>>Zagrebačka županija daje 1.16 milijuna kuna za lovstvo

Zakon propisuje da je zabranjeno loviti divljač lovačkim oružjem u pojasu 100 metara od granice naselja, odnosno 300 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u nizini i prigorju te 200 metara od granice naselja većih od 10.000 stanovnika u brdsko-planinskim područjima.

Zakon uređuje koncesije u području lovstva, a po pitanju šteta koje nastaju naletom vozila na divljač, predviđa dvije moguće situacije - odgovornost vozača za štetu na divljači i na vozilu ako je vozio suprotno propisima, te odgovornost lovoovlaštenika kada se utvrdi da je šteta nastala kao posljedica lova.

Dobna granica za ishođenje lovačke iskaznice smanjena je s 18 na 17,5 godina.

Zakonom se u hrvatsko lovstvo ponovo uvodi pojam "lovnika", osobe odgovorne za provedbu lova čija će se prava i obveze preciznije propisati podzakonskim propisom.

Oporba je nezadovoljna novim zakonom, ustrajava da nije riješio problem uništavanja poljoprivrednih usjeva od divljači.

Sabor je donio i zakone o probaciji te o provedbi projekata međunarodne institucionalne suradnje EU i projekata tehničke pomoći.

>>>Ulovili smo egzotični primjerak prometnog znaka koji to nije

Donio je i sedam odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misijama i operacijama potpore.

To su misija potpore miru "Resolute support" u Afganistanu, operacija EU „EUNAVFOR MED Sophia“, aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj, operacija potpore mira KFOR na Kosovu, misija potpore miru „NATO misija u Iraku“, „EU NAVFOR Somalija Atalanta“ te u operacijama potpore miru UN-a.

29. travanj 2024 07:05