Aktualno
StoryEditor

Sabor potvrdio šest ministara. Zašto je odgođeno glasanje o Josipu Aladroviću?

19. Srpanj 2019.

Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici u petak je potvrdio šest novih ministara i dva potpredsjednika u hrvatskoj Vladi bez glasova većine oporbe koja se nakon stanki nije vratila u sabornicu, dok je glasovanje o novom ministru rada Josipu Aladroviću privremeno odgođeno dok ne završi rasprava na matičnom odboru.

[caption id="attachment_391384" align="aligncenter" width="750"] Foto: Ratko Mavar/Lider [/caption]

Novi ministar uprave je Ivan Malenica, nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, a ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, odlučio je Hrvatski sabor.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova vodit će pak Gordan Grlić Radman.

Sabor je potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića.

Saborska većina povjerenje je iskazala i dvojici novih potpredsjednika Vlade - ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji će preuzeti koordinaciju za ljudska prava, te ministru financija Zdravku Mariću koji će kao potpredsjednik Vlade biti nadležan za gospodarstvo.

Odmah po izglasavanju, novi ministri i potpredsjednici Vlade položili su prisegu.

Za Ivana Malenicu, koji je na dužnost ministra uprave stupio s mjesta dekana Veleučilišta u Šibeniku, glasovalo je 82 zastupnika i 3 protiv.

[caption id="attachment_391385" align="aligncenter" width="750"] Andrej Plenković i Marija Vučković, Foto: Ratko Mavar/Lider[/caption]

Saborskoj zastupnici Vesni Bedeković povjerenje za dužnost ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iskazalo je također 82 zastupnika i 2 protiv.

Nova ministrica za poljoprivredu Marija Vučković, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, dobila je potporu 82 zastupnika, koliko je glasova dobio i Gordan Grlić Radman kao novi ministar vanjskih poslova koji na tu dužnost dolazi s mjesta veleposlanika u Njemačkoj.

Sabor je s 82 glasa za i 3 protiv potvrdio i novog ministra državne imovine Marija Banožića, koji na tu dužnost stupa s mjesta voditelja Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić dobio je povjerenje također 82 zastupnika za preuzimanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Povjerenje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću te ministru financija Zdravku Mariću kao potpredsjednicima Vlade iskazao je 82 zastupnika.

O Josipu Aladrović Sabor će glasovati nakon završetka rasprave na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koja još uvijek traje.

Od oporbe u sabornici glasovali su samo nezavisni Marko Vučetić, Gordan Aleksić (SNAGA) i Snježana Sabolek (Živi zid) koji su bili protiv.

17. travanj 2024 01:05