Aktualno
StoryEditor

SAD će u novim pregovorima o sporazumu NAFTA inzistirati na temi deficita i pristupa tržištu

18. Srpanj 2017.

Američka vlada poručila je da će trgovinski deficit i pristup tržištu biti glavne teme ponovnih pregovora o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom koji bi trebali početi idućeg mjeseca.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) katastrofom i ranije ove godine naložio pokretanje novih pregovora.

>>>Nacrtom sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Japan se odmaknuli od američkog protekcionizma

Dokument s ciljevima američke vlade objavljen je uoči početka sastanaka s Kanadom i Meksikom idućeg mjeseca, a prvi je to put da američka administracija također kaže da u nekom trgovinskom sporazumu želi odgovarajuću odredbu koja bi odvratila trgovinske partnere od manipulacije valutnim tečajevima.

Čini se, međutim, da je takav potez više usmjeren budućim trgovinskim sporazumima a ne konkretno Kanadi i Meksiku, koje inače ne smatraju valutnim manipulatorima.

U dokumentu na 17 stranica ističe se da nijedna zemlja ne bi smjela manipulirati tečajem svoje valute s ciljem stjecanja nepoštene prednosti u odnosu na konkurenciju, što je proteklih godina bio često upućivan prigovor na račun Kine.

Ekonomisti pak upozoravaju da bi postizanje tih ciljeva moglo biti otežano.

Američki trgovinski predstavnik kazao je da je trgovinska bilanca s Meksikom s 1,3 milijardi dolara viška prešla u manjak od 64 milijardi dolara od stupanja na snagu toga sporazuma u 1994. godini.

-Previše Amerikanaca trpi štete zbog zatvorenih tvornica, izvezenih poslova i prekršenih političkih obećanja, kazao je Robert Lighthizer, obećavajući da će njegovo ministarstvo sada ispregovarati pošten sporazum.

Dodao je da je aktualni sporazum bio loš po pitanju otklanjanja problema koji priječe pristup američkih mliječnih proizvoda, vina, žitaricama i ostalim proizvodima tržištu u Kanadi.

Iz SAD-a poručuju da ostali ciljevi uključuju jačanje obveza na području rada i okoliša koje su sada uređene pratećim sporazumima, ukidanje nepoštenih subvencija i stavljanje digitalne ekonomije u fokus te ukidanje praksi državnih kompanija koje izazivaju tržišne poremećaje kao i dokidanje restrikcija po pitanju intelektualnog vlasništva.

Iz Meksika i Kanade poručuju da će u pregovorima zagovarati svoje ciljeve.

-Meksička vlada radi na postizanju konstruktivnog pregovaračkog procesa koji će omogućiti trgovinskim i investicijskim tijekovima da ojačaju i učvrste suradnju i ekonomsku integraciju radi jačanja sjevernoameričke konkurentnosti, kazao je u priopćenju meksički ministar gospodarstva.

Iz kanadske su vlade poručili da nastavljaju konzultancije s građanima vezano za ponovno pokretanje pregovora te obećavaju da će u novim pregovorima braniti nacionalne interese.

Mnogi ekonomisti slažu se da trgovinski sporazum može biti ažuriran i poboljšan ali i upozoravaju da bi moglo biti vrlo teško postići sve ciljeve.

>>>Njemačka i Austrija: Američke sankcije Rusiji prijete europskim tvrtkama

-Bude li se pokušavalo zaključiti pregovore vrlo brzo, neće biti moguće obuhvatiti sve ciljeve s ove duge liste, kazao je Jeffrey Schott iz Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson.

Dodao je i da bi moglo biti teško smanjiti deficite u bilateralnoj razmjeni zato što pregovarači imaju ograničenu sposobnost utjecanja na privatne odluke o kupovinama kako kompanija tako i potrošača.

04. prosinac 2022 08:44