Aktualno
StoryEditor

SAD uveo preliminarne carine na kineski uvoz aluminijske folije

09. Kolovoz 2017.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u utorak da će zbog utvrđenih subvencija uvesti preliminarne carine u rasponu od 16,5 do 81 posto na uvoz aluminijske folije iz Kine.

Ministarstvo "će naložiti američkoj upravi za carinsku i graničnu zaštitu da ubire gotovinske depozite od uvoznika aluminijske folije iz Kine temeljem preliminarnih carinskih stopa", izjavio je u priopćenju ministar trgovine Wilbur Ross.

>>>Kineski konzorcij ulaže 11,7 milijardi dolara u kupnju GLP-ovih 55 milijuna kvadrata skladišta

SAD je prošle godine iz Kine uvezao aluminijske proizvode procijenjene vrijednosti 389 milijuna dolara, pokazuju službeni podaci.

Odluka o uvođenju preliminarnih carina nadovezuje se na najavu antidampinške istrage, pri čemu će konačna odluka biti donesena 24. listopada.

-Sjedinjene Države zalažu se za slobodnu, poštenu i recipročnu trgovinu i nastavit će analizirati dostavljene informacije koje su nas potaknule na donošenje ove odluke, rekao je ministar Ross.

-Trumpov kabinet neće prekriženih ruku gledati kako druge zemlje štetnim trgovinskim mjerama pokušavaju profitirati na račun naših važnih industrijskih sektora, radnika i kompanija, dodao je.

>>>Jack Ma Amerikancima: Umjesto na oružje novac ste trebali potrošiti na svoj narod

Istraga je odvojena od one koja je pokrenuta u travnju kako bi se utvrdilo ugrožava li damping aluminijskih proizvoda i nezakonite subvencije drugih zemalja američko gospodarstvo i vojnu pripravnost.

Aluminij zajedno sa čelikom spada među ključne kovine za američku vojsku.

Američki proizvođači tražili su kaznene carine na kineski uvoz, tvrdeći da su subvencije Pekinga uzrok globalnog viška opskrbe.

Predsjednik Donald Trump obećao je tijekom predizborne kampanje da će SAD pooštriti trgovinsku politiku prema Kini kako bi vratili radna mjesta u industriju.

Otkako je pak postao predsjednikom, zazire od krupnih poteza u tom smjeru, njegujući mekši pristup kako bi pridobio Kinu na suradnju u obuzdavanju neposlušne Sjeverne Koreje.

27. veljača 2024 20:44