Aktualno
StoryEditor

SAP-ovim kamionom do pametnih gradova i novog načina poslovanja

10. Listopad 2018.

Nove tehnologije kao što su IoT, blockchain i machine learning iznimno su koristan alat za tvrtke i važan korak prema njihovoj digitalnoj transformaciji. Softverska kompanija SAP te je tehnologije odlučila približiti tvrtkama europskom turnejom ‘The Intelligent Enterprise-Inovation on the Move‘, i to pomoću posebno tehnološki opremljenog kamiona parkiranog ispred zagrebačkog Muzeja Mimara, u kojem je u srijedu održana i prezentacija za medije.

Rok Magister, SAP-ov ‘chief tehnology officer‘ za srednju i istočnu Europu, na početku svog izlaganja je objasnio kako je taj Roadshow kamion zapravo replika SAP Immersive Experience sobe koju su, uz pomoć nizozemske tvrtke Purple, poslali na turneju u sklopu koje će prijeći pet tisuća kilometara. Svoj projekt rješenja za pametne gradove predstavio je na primjerima popularne turističke destinacije Antibes, gdje su postavili specijalne senzore koji mjere sve parametre vode, te slovenskog Novog Mesta između ostalog opremljenog pametnim stupom s LED svjetlom.

>>>Pametni gradovi ‘mrze’ gužve

Ideja je prikupiti sve podatke vezane uz zdravstvo, industriju ili, primjerice, promet, što bi, istaknuo je Magister, dovelo do novog načina poslovanja. Tako će preko SAP-ovog ‘clouda‘ biti moguće pratiti koliko je lijekova dobio koji pacijent, dok će sami doktori na istom mjestu moći razmjenjivati iskustva i informacije. Novi način poslovanja u prometu ilustrirao je primjerom luke u Hamburgu, gdje su zahvaljujući senzorima postavljenim diljem grada mogli napraviti najbolju i najbržu rutu za kamione te optimizirati istovar koji se, otkad surađuju sa SAP-om, udvostručio.

Magister je predstavio i ‘tehnologiju 360 stupnjeva‘ kojom je uz pomoć ‘touch screena‘ okupljene poveo na virtualnu šetnju gradovima, kao i takozvanu clustering metodu kojom je moguće naučiti stroj da obavlja zaduženja ljudi koja su repetativna i ponavljaju se na redovnoj bazi.

>>>Smart Cities 2018 predstavlja najbolja rješenja za pametne gradove

Njihove inovacije spomenute tehnologije (IoT, Blockchain) pretvaraju u servise, pri čemu je važno da krajnji korisnik bude u centru čitavog procesa. Projekt su podijelili u četiri etape (explore, discover, design&prototype, deliver), a prototip zatraženog proizvoda ili aplikacije spremni su isporučiti u roku od samo mjesec dana.

29. travanj 2024 01:44