Aktualno
StoryEditor

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne, Saucha: Nisam kriv

08. Prosinac 2017.

U optužnici koju je Uskok u petak podigao protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko oni se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio detalje optužnice ‘teške‘ gotovo milijun kuna.

Tužiteljstvo tvrdi da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade ovlašten za putne naloge i račune za službena putovanja "u cilju pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi" za sebe i Zeljko, od nje tražio da izradi putne naloge za posebne premijerove savjetnike i zaposlenike njegova ureda "te je potom nalagao da se u gotovini iz sredstava Državnog proračuna isplate akontacije dnevnica".

>>>Mađerić: Nismo izbjegavali novinare i nema propusta s paketićima za djecu

Saucha bi potpisivao naloge koje je Zeljko potom dostavljala u devizno računovodstvo Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske radi obračuna i isplate akontacija dnevnica, "iako su znali da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima imenovanih osoba".

Na taj su način međusobno podijelili 590 tisuća kuna, tvrdi Uskok, a u optužnici navode da je Zeljko s izvlačenjem novca nastavila i nakon Sauchina odlaska iz Banskih dvora.

Uskok tvrdi da je kao administrativna tajnica predsjednika Vlade od ožujka 2016. do veljače 2017. izradila ukupno 66 putnih naloga za službena putovanja u inozemstvo zaposlenika Vlade s neistinitim podacima o osobama koje trebaju službeno otputovati.  Na taj je način, tvrdi Uskok, Zeljko zaradila još 350 tisuća kuna.

>>>‘Afera paketići dokaz je da sustav ne funkcionira’, traži se ostavka ministrice Murganić

Uskok Sauchu tereti i da je tijekom srpnja 2013. "od zaposlenice Vlade" zatražio da se na račun Sandre Zeljko isplati novac za prekovremene sate, "iako je znao da za takvu isplatu nema osnove".

Beljak i Sinčić traže Sauchinu ostavku

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) misle kako bi Saucha, trebao dati ostavku na mjesto zastupnika, SDP-ovac Arsen Bauk podsjeća kako se "nitko ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom presudom to ne dokaže”, a Mostovcu Nikoli Grmoji cijela priča oko Sauche “ne izgleda dobro”.

- Nadam se da će institucije države napraviti svoj posao onako kao što bi to trebalo napraviti. Gospodinu Sauchi želim da dokaže svoju nevinost eventualno i želim mu svako dobro u životu u ovoj teškoj situaciji za njega, rekao je čelnik HSS-a Krešo Beljak novinarima u Saboru.

Mišljenja je, međutim, kako bi Saucha trebao dati ostavku.

- U biti trebao ju je dati već davno kad je promijenio stranu i otišao u HDZ, poručio je Beljak.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) poziva Sauchu da podnese ostavku na mjesto saborskog zastupnika te smatra da je “to jedino moralno”.

>>>Čak 67 posto Hrvata ne bi prijavilo korupciju zbog straha za osobnu sigurnost

- Nevjerojatno je da se u Hrvatskoj svaki dan nešto ukrade na svim razinama države. Ovdje se radi o jednom teškom slučaju u samom srcu države, u vladi. Nevjerojatno je da je tako dugo takva šteta za državu mogla biti skrivena, čudio se Sinčić.

Saucha: Neću dati ostavku

Saucha je izjavio da mora najprije vidjeti što u optužnici piše te je ustvrdio kako nema moralnu odgovornost jer nije kriv za ono što ga se tereti i da neće dati ostavku u Saboru.

- Nažalost, ne mogu vam ništa komentirati. Nisam dobio fizički tu optužnicu, moramo vidjeti ja i moji odvjetnici što uopće u optužnici piše. Meni je to na neki način logični slijed i u ovom trenutku zaista ne mogu ništa više komentirati. Moj odvjetnik će dati kratku izjavu za medije, najavio je Saucha novinarima u Saboru.

Komentirao je i poziv Ivana Vilibora Sinčića (Živi zid) na ostavku rekavši kako ga on može pozivati na ostavku, no da u Hrvatskoj još uvijek vrijedi načelo presumpcije (nevinosti).

>>>Oporba nezadovoljna novitetima oko minimalca i kvota za zapošljavanje stranaca

- To što je podignuta optužnica ne znači automatski da sam ja optužen i presuđen. Oni su ti koji meni moraju dokazati krivnju. Ja znam od prvog dana da ja s tim nemam veze i ja ću to dokazati, sasvim sigurno, uvjeren je Saucha.

Upitan o svojoj moralnoj odgovonosti odgovorio je:

- Kakva moralna odgovornost kada nisam kriv za ono za što me terete. Vi mislite da svaki put kada se protiv nekog podigne optužnica, netko bi morao dati ostavku. Što nisam dovoljno oko svega ovoga imao problema i prošao kroz dovoljno toga, da sada kada netko inzistira, da bi trebao dati ostavku? Neću.

 

29. travanj 2024 00:35