Aktualno
StoryEditor

Saudijci i SoftBank planiraju kolosalni solarni projekt koji otvara 100.000 radnih mjesta

29. Ožujak 2018.

Saudijska Arabija i SoftBank potpisale su sporazum o razumijevanju za izgradnju solarne elektrane vrijedne 200 milijardi dolara, veće od bilo kojeg drugog postojećeg postrojenja, javlja Bloomberg.

>>>Suprotstavljene oko sirijskog sukoba, složne oko nafte – Saudijska Arabija i Rusija sklopile sporazum

Sporazum je najnoviji u nizu najava Saudijske Arabije o povećanju ulaganja u obnovljive izvore energije. Iako kraljevina već godinama traži uporište u čistoj energiji tek su prošle godine ministri pokrenuli prve projekte prikupljanjem ponuda za izgradnju postrojenja ukupne snage 300 megavata.

Nova radna mjesta i značajne uštede

Osnivač Softbanka Masayoshi Son i saudijski prijestolonasljednik Muhamed Bin Salman kažu da im je želja diversificirati gospodarstvo i umanjiti ovisnost Saudijske Arabije o nafti.

Ako se projekt realizira kapacitet proizvodnje električne energije Saudijske Arabije gotovo će se utrostručiti, on je u 2016. godine iznosio 77 GW od čega je oko dvije trećine generirano prirodnim plinom, a ostatak naftom. Trenutno je u pogonu samo mali broj solarnih elektrana.

Prema predstavljenoj viziji, projekt bi pun kapacitet trebao dosegnuti do 2030. godine, usput stvoriti oko 100 tisuća novih radnih mjesta i državi uštedjeti oko 40 milijardi dolara godišnje.

>>>FOTO: ‘Krunski dragulj’ Jeddah Tower nadvisit će Burj Khalifu, vinuti luksuz pod oblake

SoftBank planira uložiti oko 25 milijardi dolara u Saudijsku Arabiju kroz tri do četiri godine, što je poticaj za princa Muhameda koji je bio na čelu kampanje Vison 2030 o odmicanju kraljevine od nafte. Iz banke navode da je cilj investirati oko 15 milijardi dolara u novi grad Neom kojeg prijestolonasljednik planira izgraditi na obali Crvenog mora. Japanska tvrtka Vision Fund također planira investirati oko 20 milijardi dolara u državnu firmu Saudi Electricity Co.

Planirana solarna farma bi trebala imati kapacitet od 200 GW i biti oko 100 puta veća od drugog najvećeg planiranog postrojenja.

>>>‘Iskorijenjivanje ekstremizma’: Saudijci uložu 500 milijardi dolara u izgradnju megagrada Neoma

U projekt je uključen saudijski Fond javnih investicija koji u aktivi ima više od 224 milijarde dolara, a kraljevstvo planira i prodaju oko 5 posto udjela u naftnom divu Oil Co. te tako osigurati još novca.

Saudijska Arabija također planira izgraditi najmanje 16 nuklearnih reaktora u idućih 25 godina po cijeni od oko 80 milijardi dolara. Od 2000. godine potrošnja električne energije u toj zemlji porasla je za više od 9 posto.

Sporazumi o razumijevanju ne moraju nužno rezultirati realizacijom projekta.

30. travanj 2024 00:16