Aktualno
StoryEditor

Saxo banka: Povećanje proizvodnje nafte u SAD-u usporava globalni oporavak cijena

20. Travanj 2017.

Cijene sirove nafte su se stabilizirale nakon pozitivnog trenda koji je trajao tri tjedna, kad je došlo do oporavka cijena za više od deset posto, a ulagači su bilježili dobiti, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robna tržišta u Saxo banci. Pad cijena u ožujku prvenstveno je potaknut rekordnim optimističnim očekivanjima o rastu cijene koje su postajale sve više netočne i naposljetku neunosne i to zbog neispunjavanja dogovora oko smanjenja proizvodnje sirove nafte između zemalja članica i nečlanica OPEC-a, s jedne strane, te rastuće proizvodnje u SAD-u s druge strane, dodaje prvi čovjek za commodities u danskoj investicijskoj banci.

>>>Saxo banka objavila poslovne rezultate za 2016.

- Ulagači su smanjivali duge pozicije i dodavali kratke. Do trenutka kad se tržište stabiliziralo, neto dugačke pozicije sirove nafte tipa Brent i WTI zajedno su smanjene za 177 milijuna barela, na 642 milijuna, ističe O. Hansen.

Nadalje, dok su bruto duge pozicije samo skromno smanjene za 38 milijuna barela, dodano je 139 milijuna barela novih kratkih pozicija koje su naposljetku potaknule oporavak. Za snažan oporavak cijene od tog trenutka odgovorni su ulagači koji su krenuli s pokrivanjem pozicija, zabrinuti zbog rastućih geopolitičkih tenzija nakon raketnog napada SAD-a na Siriju i ponovne fokusiranosti na korejski poluotok.

Pozicije sirove nafte

Najnoviji podaci pokazuju da se sirova nafta kupuje već drugi tjedan, pri čemu je većina promjena potaknuta pokrivanjem kratkih pozicija, dok su tijekom protekla dva tjedna, neto duge pozicije sirove nafte tipa WTI i Brent zajedno porasle za deset posto dosežući tako 740 milijuna barela, komentira Hansen i naglašava važnost praćenja kratkih pozicija kao značajnog pokretača tržišta.

Sposobnost američkih proizvođača da ponovno pokrenu i povećaju proizvodnju bila je značajno iznenađenje tijekom proteklih šest mjeseci, a nastavljeni rast koji traje još od listopada, predstavlja najveću zapreku pokušajima zemalja članica i nečlanica OPEC-a da ponovno uspostave tržišnu ravnotežu, smatra Hansen. Inače, od listopada je tjedna procjena proizvodnje SAD-a porasla za 785 tisuća barela po danu, pa bi s istim trendom to značilo deset milijuna barela po danu do kraja godine. No, ističe Hansen, mala je vjerojatnost da se to dogodi jer izvješće EIA-e (Energy Information Administration) trenutno predviđa 9,64 milijuna barela po danu do kraja 2017. godine.

Sve u svemu, osnovna su se predviđanja malo popravila tijekom proteklih nekoliko tjedana, a na to je utjecao pad zaliha SAD-a i činjenica da pokušaji smanjenja proizvodnje sirove nafte sve više počinju dolaziti do izražaja, komentira Hansen.

Sve dok nema negativnih iznenađenja u potražnji, cijena sirove nafte bi se mogla vratiti u svoj donedavni raspon, ali s još uvijek ograničenom mogućnosti porasta, pa bi se tako mogla vratiti na 51,20 dolara po barelu za sirovu nafte tipa WTI i 54 dolara po barelu za tip Brent, zaključuju u danskoj investicijskoj banci.

06. svibanj 2024 03:24