Aktualno
StoryEditor

Saxo banka: Ulagači u naftu trebaju pratiti i rezultate auto industrije

21. Lipanj 2017.

Bloombergov indeks roba ponovno je na rubu da probije najnižu vrijednost u posljednjih 14 mjeseci. Pokazatelj koji pokriva trgovanje s 22 globalno najvažnije robe, od energenata, metala do poljoprivrednih namirnica, pod pritiskom je cijena sirove nafte, stezanja u kineskom gospodarstvu s očekivanim slabijim rastom i Trumpove politike, poručuju iz danske Saxo banke u ocjenama najvažnijih događaja u prošlotjednom trgovanju.

>>>Nazire se ‘kapitulacija ulagača’: Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

- Rasprodaja diljem energetskog sektora nastavila se četvrti tjedan u nizu kako je proizvodnja sirove nafte u SAD-u, Libiji i Nigeriji nastavila rasti i time umanjivati nade ulagača da će se ostvariti Opecovi dogovori o rezanju proizvodnje i smanjenju ukupnih globalnih zaliha, u zadanom razdoblju, kaže Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci. Cijena bi tako mogla ostati niža i to duže no što su mnogi očekivali, smatra Hansen. Dodaje da ulagači, osim povećanja proizvodnje u te tri države te tenzija u Kataru koje dodatno mogu ugroziti Opecov dogovor, trebaju pratiti učinkovitost i rezultate auto industrije i potražnju za benzinom, s obzirom na zabrinutost koja oko tih tema vlada u SAD-u i Kini.

Ulagače u plemenite metale zatekla je FOMC-ova odluka o ponovnom podizanju kamatne stope u SAD-u, četvrti put nakon prosinca 2015. godine s obzirom da su malo prije te odluke stigli lošiji rezultati za CPI i maloprodaju u SAD-u. Za očekivati je da će ulagači ponovno čekati nove ekonomske pokazatelje kako bi se uvjerili u ispravnost takvog pozitivnog razmišljanja Feda i procijenili potencijal novih podizanja kamatne stope, poručuju iz Kopenhagena.

>>>Politika na naslovnicama izaziva različite reakcije na tržištu kapitala

Među takozvanim ‘softcommodities‘ najviše je bio pogođen šećer koji je dosegao najnovije 15-mjesečno dno i izgubio 30 posto vrijednosti u zadnjih četiri mjeseca. Rast cijene pamuka i svibanjski vrhunac počeo se rastapati s obzirom da na najave bolje berbe u sezoni 2017./2018., radi vremenskih uvjeta u SAD-u i Indiji koji pogoduju rastu te biljke. Vremenski uvjeti ključni su i za razvoj kukuruza, pšenice i soje u SAD-u s obzirom da kiša ili toplotni val odmah utječu i na cijenu. Ulagači stoga u narednom razdoblju mogu svakog ponedjeljka pratiti izvještaje USDA-a koji do listopada opisuju stanje žitarica na poljima, prema ‘dobro‘ ili ‘izvrsno‘ kategorijama, savjetuju iz danske investicijske banke.

06. svibanj 2024 06:08