Aktualno
StoryEditor

Schäuble pozvao na zbijanje redova, prestanak oslanjanja o SAD

17. Veljača 2017.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble napisao je u petak da Europska unija mora preuzeti veću međunarodnu ulogu, ocijenivši da je odgovor na krize u zbijanju europskih redova i prestanku oslanjanja na Sjedinjene Američke Države.

Politički veteran za kojeg kažu da ima podjednak utjecaj kao njemačka kancelarka Merkel u osvrtu za Funke media group piše da je Europa "predugo čekala da Sjedinjene Države djeluju i nadoknade slabosti EU politike."

>>>Grabar-Kitarović: Rusija prijeti integraciji zemalja jugoistočne Europe u EU i NATO

- Krajnje je vrijeme da počnemo više razmišljati o međunarodnoj ulozi Europe, odvojeno od domaće zadaće koju moramo napraviti unutar EU. Sve više Amerikanaca pita, i ne bez povoda, i ne samo od posljednjih predsjedničkih izbora, jesu li dužnosti i odgovornosti proporcionalno raspoređene u transatlantskom savezništvu -  napisao je.

Schäuble je odbacio ideju o povratku izolacionističkim ili nacionalističkim politikama, prenosi Reuters.

- Velika pitanja našeg vremena; bilo o sigurnosti, klimatskoj zaštiti, migraciji ili konkurentnosti, ne mogu biti odgovorena ako idete sami. Za nas, njemačka odgovornost znači djelovati zajedno. Europska unije je nezamjenjiva.

>>>Europski NATO saveznici umanjuju ovisnost o SAD-u, kreću s nabavom oružja

30. travanj 2024 20:35