Aktualno
StoryEditor

Sedam dobrih savjeta za sjajnu ljetnu kosu

29. Srpanj 2017.

Nitko ne želi da ga frizura ‘tlači‘ na ljetovanju. Kako složiti kosu da izgledate uredno i kako je zaštititi od sunca, klora i soli, koji je suše i izbjeljuju, pitanja su koja muče većinu žena, ali ne samo njih. I mnogi muškarci imaju taj problem bez obzira na to što im je kosa većinom kratka, što je na moru prednost i za njega i za nju.

>>>Ljetni Lider trend s poklonima čeka vas na kioscima

Ako je ikada vrijeme za sjajnu, živahnu, slatku kosu, to je ljeto, ali vaši uvojci i pramenovi mogli bi zaista nastradati u sljedećih nekoliko mjeseci. Sunce i voda mogu oštetiti kosu: boja može izblijedjeti, vrhovi ispucati, tekstura postati krhka i suha. ‘Mnogo toga može poći po zlu‘, kaže Gregory Patterson, stilist i instruktor u Blowu, New York Blow Dry Baru, i nastavlja da je boja kose investicija, a keratinski su tretmani vrlo skupi. Namakanje u kloru ili slanoj vodi može ih jednostavno ukloniti iz kose i prouzročiti da izgleda dosadno i dehidrirano.

Ovisi o temperaturi

Nije baš izgled kakav priželjkujete, zar ne? Nemojte se bojati: ovog ljeta ima dosta trikova za zaštitu kose. Tako možete uživati u toplom vremenu a da ne morate cijelu jesen i zimu popravljati štetu. Evo što savjetuju svjetski stručnjaci za njegu kose. ‘Razmotrite klimatske uvjete ondje gdje živite ili kamo putujete. Ako ste blizu ekvatora, sunce će biti mnogo intenzivnije. To znači da će se vaši uvojci vjerojatnije sušiti, a boja oksidirati‘, kaže Chris Lospalluto, stilist kod Sally Hershberger u New Yorku. Čak i muška kosa na ekvatorskim temperaturama mijenja teksturu, a mnoge ravne kose sklone su kovrčanju. Zato treba poduzeti dodatne mjere opreza. To vrijedi i ako putujete u hladne krajeve. Dakle, pripremite kosu za temperaturne izazove.

Dobro je ošišati se

Ošišajte se. Uvijek je najbolje ošišati se prije ljeta. Sunce će dodatno oštetiti kosu koja je već suha, pa ako uklonite mrtve stanice, bit će u boljem stanju. Iako stručnjaci općenito preporučuju podšišavanje svakih šest do osam tjedana, Lospalluto sugerira da izgurate ljeto: ‘Vjerojatno ćete šišanje trebati u kolovozu, ali svi su tada na plaži. Ne zamarajte se još nekoliko tjedana, pustite more i sunce da odrade svoje pa ćete početkom jeseni popraviti stvar kod frizera.‘

Malo vremena za sjajne rezultate

Njega pod tušem

‘Ako ste bili na suncu i zaboravili zaštititi kosu, još joj možete dati hranu koju treba. Odlučite se za hidratantni šampon i regenerator‘, napominje Patterson. Riječ je o proizvodima koji ‘intenzivno hidratiziraju‘ – uglavnom zahvaljujući kombinaciji soje i kukuruznog proteina. Pobrinite se da proizvodi ne sadržavaju sulfate, parabene ili natrijev klor, koji će opustiti kosu. A za osjetljivije tipove kose u ponudi je niz kvalitetnih hranjivih i obnavljajućih maski za kosu koje možete staviti nakon zadnjega kupanja i obnovljeni krenuti u noćne avanture.

Ne pretjerujte s pranjem

Šamponiranje i kondicioniranje svaki drugi dan sasvim su dovoljni, osim ako se vaša kosa baš izrazito masti. Prečesto pranje isušuje ju i uklanja zaštitni sloj na vlasištu. Baš kao kod pretjeranog pranja odjeće, tako i kosa počne blijedjeti te se izvlači previše prirodnih ulja, tako da se prvo gubi prirodni sjaj. To je osobito važno ako ste obojili kosu; crvene i plave tonove sigurno će izblijediti previše šamponiranja. I ne morate kosu ispirati hladnom vodom, to je samo mit. Topla voda sasvim je dobra.

UV zaštita treba i kosi

‘Upotrebljavajte UV zaštitne proizvode. Stavljate zaštitu od sunca na kožu da biste spriječili opekline. I mnogi su proizvodi posebno osmišljeni da bi zaštitili kosu od UV zraka. To može spriječiti da obojena kosa prebrzo oslabi i izgleda sprženo, a tamnu kosu može očuvati od poprimanja prljavog ili crvenog tona. Većinom su to proizvodi za završnu obradu kao što je UV lak za kosu, regenerator u spreju. Neki od tih proizvoda stvarno dobro funkcioniraju‘, kaže Lospalluto i dodaje da, jasno, ne osiguravaju stopostotnu zaštitu od sunca, ali mogu napraviti razliku. Imajte na umu da se takvi proizvodi uvijek moraju nanositi na vlažnu kosu, inače će ‘sjesti‘ na površinu i neće se apsorbirati u vlasi.

Ne pretjerujte s uređajima

Čak i ako su skuplji, uložite u dobre uređaje. Pazite da sušilo za kosu nudi različite postavke topline, a u slučaju ravnih glačala da prikazuju temperaturu. Sušilice za kosu trebaju imati raspršivač koji će ravnomjerno raspodijeliti toplinu. Ipak, najbolje je da se kosa osuši prirodno kad god je to moguće. Sušenje puhanjem može prouzročiti hrapavost, suhoću i gubitak boje. Čuvajte se jeftinih glačala: dobro je dok vam kosa izgleda glatka i nježna, ali lako je učine u suhom i lomljivom. Ako morate upotrijebiti željezo glačalo, držite ga na najnižoj temperaturi. I nemojte ni započeti postupak dok kosa nije potpuno suha, inače ćete završiti s oštećenim pramenovima.

Namočite kosu prije plivanja

Smočite kosu prije nego što odete u bazen ili ocean. Dodaje dodatni sloj zaštite tako da vaša kosa dok plivate ne apsorbira 100 posto klorirane vode. ‘Nećete imati tu golemu koncentraciju klora ili slane vode u kosi ni toliko kemije koja ostaje tijekom sušenja‘, objašnjava Lospalluto, dodajući kako će se razblažiti jer je vaša kosa već mokra. ‘Inače, ako počinjete sa suhom izbijeljenom, plavom kosom, postoji dobra šansa da do kraja ljeta postane gotovo zelena‘, ističe. Pažljivo četkajte. Budući da je kosa najkrhkija kad je vlažna, nemojte je dodatno močiti nakon plivanja. Radije je poprskajte nekim sredstvom za raščešljavanje, a zatim upotrijebite češalj sa širokim zupcima da biste smanjili njezino lomljenje. Inače, dobro je svakodnevno je četkati jer se tako uklanjaju prljavština i suha koža te masira vlasište. Najbolja je četka od prirodnih materijala.

Odaberite jake vrpce za kosu

Ljetna toplina gotovo zahtijeva da vežemo kosu, a konjski rep bez sumnje može štititi vlasište od izlaganja suncu. Problem je što previše čvrsto stezanje može ‘slomiti‘ kosu ili je jednostavno ‘ugasiti‘, kako kaže Patterson, osobito ako je već suha. Povlačenje kose unatrag kad je mokra još je štetnije. Najprije je rastresite i, nagnuti naprijed, skupite je u rep. Raspustite je prije nego što odete na spavanje. Promijenite način na koji radite rep: jedan dan postavite ga niže, dugi dan više. Tako nećete opterećivati uvijek iste točke na vlasištu.

Nosite šešir

Nošenje šešira, kape ili rupca najbolji je način za zaštitu kose od sunčevih zraka. Ako vam se ne sviđa kako izgledate s bejzbolskom kapom – napravite turban. Nakon što je mjesec dana proveo u Švedskoj, Patterson tvrdi da je turban ondje pravi hit. Tiskan u modernim uzorcima, pravi je modni dodatak jer ćete izgledati šik bez napora. Mogli biste se odlučiti i za šal, širokokutni diskretni ili pak kaubojski šešir. Imajte na umu da sunce može prodrijeti kroz neke slamnate šešire, zato je ipak pametno nanijeti na kosu zaštitni proizvod.

Duga kosa treba posebnu njegu, zato na more ne krećite bez dobrog regeneratora i pakunga. Ako ih ipak zaboravite, pravo je vrijeme da isprobate neke stare recepte s maslinovim uljem i limunom.

25. travanj 2024 21:11