Aktualno
StoryEditor

Šeks odbacio pravnu utemeljenost Petrovljeve izjave o nepostojanju parlamentarne većine

04. Svibanj 2017.

Nakon dužeg oklijevanja, konačno se oglasio i Vladimir Šeks. Njega je na hodnicima Sabora "ulovio" novinar Hrvoje Krešić. Doajen HDZ-a i jedan od tvoraca hrvatskog Ustava, detaljno je pojasnio kakva je političko-pravna procedura o situaciji kakvu danas imamo u zastupničkom domu Hrvatske.

- Predsjednik Sabora je dao ostavku, parlamentarna većina se utvrđuje kako je iznio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović u jednom posebnom postupku, rekao je Šeks. Odbacio je pravnu utemeljenost izjave Bože Petrova o nepostojanju parlamentarne većine, nazvavši ju političkom.

>>> Petrov podnio ostavku

- Izjava Bože Petrova je politička izjava, koja nije utemeljena na Ustavu ili Poslovniku. Najuputnije bi bilo da se ova sjednica Sabora zaključi i iduća zakaže nakon lokalnih izbora. Vlada funkcionira, parlament je donio točke koje je trebao donijeti, treba staviti točku na i, bio je jasan Šeks.

- U Poslovniku Hrvatskog Sabora postoji odredba ako je predsjednik Sabora spriječen u obnašanju dužnosti, na njegovo mjesto stupa potpredsjednik biran iz redova parlamentarne većine. Ne parlamentarne većine koja sada postoji ili koja bi mogla biti, već iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kada su oni birani. Stoga je legitimno da akademik Reiner privremeno zasjedne na stolicu. Sve parlamentarne stranke sada se trebaju dogovoriti kako će izaći iz ove situacije, pojašnjava Šeks.

>>> UŽIVO: Presudna sjednica Sabora za budućnost Zdravka Marića, Bože Petrova, a možda i Vlade

Na pitanje novinara kada će biti dokazana parlamentarna većina, Šeks je još jednom ponovio:

- Kao što je rekao predsjednik Ustavnog suda, parlamentarna većina se testira i utvrđuje u posebnom postupku koji je predviđen i Zakonom o Vladi i Poslovnikom Hrvatskog Sabora i Ustavom. Bitno je sada da potpredsjednik Sabora može nastaviti sjednicu, predsjedati i donositi sve odluke koje su u skladu s ovlastima predsjednika Sabora.

Ovlasti su taksativno nabrojane u članku 33 Poslovnika Hrvatskog Sabora. U niti jednom dijelu ne postoji ništa što bi portvrdilo izjavu Bože Petrova da nema parlamentarne većine, a demantirao ga je i Ustavni sud.

>>> Marić za dlaku preživio opoziv, presudan glas ‘desperada’ Sauche

Moje je osobno mišljenje da saborsku sjednicu treba zaključiti, a novu zakazati nakon lokalnih izbora, rekao je Vladimir Šeks. O imenovanju novog predsjednika Sabora je odgovorio:

-S ad je razriješen taj dio, ministar Marić je ostao, predsjednik Sabora je dao ostavku, ima li pretpostavki za izbor novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, to sada trebaju vidjeti parlamentarne stranke. Ako nema, onda ovu sjednicu treba zaključiti i ići na zakazivanje nove sjednice iza lokalnih izbora, pojasnio je. Upitan na koji će način na parlamentarnu proceduru utjecati pravorijek Odbora za Ustav i politički sustav, čije je tumačenje pitanja tko ima pravo zasjesti u fotelju predsjednika Sabora, Šeks je pojasnio koja je priroda i kakve ovlasti ima to tijelo Hrvatskog sabora.

- Odbor za Ustav i politički sustav može predložiti rješenje koje ne moramo prihvatiti.

Što se tiče imenovanja novih članova Vlade, Šeks je dodao kako će i to doći na red.

- Kada premijer razriješi nekog ministra, premijer je dužan predložiti na raspravi i povjerenje novom ministru, na idućoj sjednici Sabora. Dakle, Andrej Plenković na idućoj sjednici Sabora može predstaviti nove ministre, jednog, dva tri, četiri, a može i parcijalno, poručio je HDZ-ov Vladimir Šeks.

29. travanj 2024 17:10