Aktualno
StoryEditor

Šest arhiva i muzeja koje možete posjetiti virtualno

15. Rujan 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=sFVQSxtR5nw[/embed]

Veliki nizozemski slikar Hieronymus Bosch rođen je 1450. godine, a djelo po kojem ga pamtimo je čudesno detaljni triptih Vrt naslade s prikazom Pakla. Tko zna što bi Bosh mislio o današnjem digitalnom vremenu, možda je njegovo djelo vizionarski nagovijestilo doba naslade i pakla. Bilo kako bilo, to nam je vrijeme dalo mogućnost da vidimo njegovo djelo, kao i djela drugih umjetnika iz sigurne udobnosti svog doma, bez potrebe da nogom kročimo u muzej.

>>>Bijenale industrijske umjetnosti ‘Na leđima palih divova’ u istarskim gradovima

Blog Wix.com nabraja šest virtualnih arhiva i muzeja vrijednih ‘skrolanja‘. Jedan od njih je The Garden of Earthly Delights by Jheronimus Bosch: An Online Interactive Adventure gdje se poznata slika može istraživati u obliku interaktivnog dokumentarca, ako već ne želite do Madrida u Muzej Prado gdje se fizički nalazi.

Belgijski Muzej povijesti i umjetnosti predstavlja deset artefakata iz svoje kolekcije, između ostalih egipatsku masku smrti, kipove iz Perua i brončani kip rimskog cara na vrlo stiliziran i informativan način.

Virtualna šetnja moguća je i kroz Sikstinsku kapelu, koja ionako zbog oštećenosti ne može ni primiti mnogo turista. Vatikanski muzej omogućio je tako 3D razgledavanje papinske kućne kapele i svih ljepota u njoj.

Javna knjižnica u New Yorku ima svoju digitalnu kolekciju bogatu rukopisima, litografijama, ilustracijama, fotografijama, mapama i video sadržajem.

Virtualnu galeriju slika ima i NASA, a ono što je najbolje od svega jest činjenica da vrijedni znanstvenici nisu svoja otkrića zaštitili autorskim pravima, već pozivaju sve da ih koriste i uče iz njih.

Posljednji u nizu virtualnih izložbi jest naš svakidašnji Google koji ima svoju stranicu posvećenu umjetnosti i kulturi, napravljenu u suradnji sa vodećim svjetskim muzejima. Tamo primjerice možete doznati sve o garderobi slikarice Fride Kahlo.

>>>BBC-ev dokumentarac o Davidu Bowieu u Muzeju za umjetnost i obrt

I na kraju, nemojte unatoč svim mogućnostima koje pruža internet zanemariti umjetnost i institucije koje je održavaju. Virtualno iskustvo nikada ne može zamijeniti stvarnost.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

30. travanj 2024 15:02