Aktualno
StoryEditor

Sezoncu dva obroka, stalno zaposlenom ni marenda

03. Svibanj 2018.

Zaposlenici su iste kompanije, ali uvjete rada ne bismo mogli okarakterizirati kao jednake čak ni da se svojski potrudimo. Kada bismo vam dali da pogađate imaju li bolje uvjete stalni ili sezonski zaposlenici, logika bi nametala da su to ipak stalno zaposleni. Međutim, zakon ponude i potražnje na tržištu rada unio je neočekivane promjene - sezonci, ‘tražena roba‘, mogu postavljati uvjete jer sami biraju poslodavce i ponuda koja se pred njih stavlja mnogo je primamljivija od one koju su potpisali stalni zaposlenici. Uvjeti idu toliko daleko da stalno zaposleni nemaju pravo na marendu, dok sezonci imaju pravo na čak dva obroka dnevno. Upravo protiv toga ustali su predstavnici sindikata najveće hotelske kuće na Kvarneru - Liburnia Riviera Hotela.

>>> Valamar zajamčio primanja od minimalno 5.000 mjesečno

Sezonce su izjednačili s nama koji radimo tridesetak godina, što nije korektno.

- Sezoncima su ove godine poboljšali uvjete rada. Izjednačili su ih s nama koji radimo tridesetak godina, što nije korektno. To govori da našu Upravu ne zanima kvaliteta radne snage, ne zanima ih struka, nego samo da imaju dovoljan broj radnika, rekao je za Novi list Vitomir Trabonjača, predsjednik podružnice LRH Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, apostrofirajući još jedan problem - sezonci vrlo često uopće nisu školovani za određeno radno mjesto što se odražava na kvalitetu usluge.

Uz Trabonjaču stao je i predsjednik podružnice LRH-a Sindikata turizma i usluge Hrvatske Zijad Ramić. Na prvi zajednički istup u javnosti odlučili su se nakon neuspješnih pregovora s Upravom oko povećanja plaće. Ističu kako je sada manje od 300 stalno zaposlenih, iako ih je nekada bilo 700, a u prosjeku plaće im se kreću od 3 500 do 4 100 kuna. Sindikalisti vjeruju kako sezonac poslodavca košta i više od stalno zaposlenog s obzirom na uvjete koje mu treba osigurati.

>>> Top vodič za sezonce: Evo kako pronaći najbolji sezonski posao ove godine

- Sezoncu moraju osigurati smještaj, dati dva obroka dnevno, sada su im s obzirom na to da postoji kroničan nedostatak radne snage dali i bolje rješenja nego stalno zaposlenima. Prvi put ove godine su im i produžili ugovore pa će sezonci raditi i devet mjeseci, a istovremeno mi stalni radnici nismo uspjeli vratiti povlasticu, marendu, zaključuje Ramić ovu temu koja se vjerojatno tek zahuktava.

23. travanj 2024 23:50