Aktualno
StoryEditor

Sim(p)atic PLC - Najbolji projekt pivovare izradili studenti iz Srbije

16. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Mladi inženjeri elektrotehnike i računalstva iz Slovenije, Srbije i Hrvatske odmjerili su snage na regionalnom natjecanju ‘Sim(p)atic PLC + Challenge 2016.‘ održanom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Bila je to jedinstvena prigoda za buduće inženjere da razmijene iskustva i znanja iz područja industrijske automatizacije, ali i da, osim putovanja u Beč i tableta, pokušaju dobiti priliku da stažiraju u Siemensu. Zadatak nije bio nimalo lak. Pod vodstvom i uz asistenciju svojih sveučilišnih profesora, inženjeri su kreirali idejna rješenja kako bi trebala izgledati moderna pivovara.

– Napravili smo simulaciju proizvodnih pogona u PLC-u (Programme Longitude Content). Sve je rađeno u nekoliko etapa, a naglasak je bio na učinkovitosti sustava – rekao je član hrvatskog tima Ivan Lončar.

Više od učenja

U finalnom natjecanju sudjelovalo je devet timova s po tri do četiri inženjera. Sve su organizirali studenti okupljeni u svojoj udruzi EESTEC, a natjecanje su poduprli fakulteti elektrotehnike u tri zemlje te tvrtka Siemens. Ovogodišnje izdanje počelo je radionicama u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, a najbolja tri tima iz svake zemlje kvalificirala su se za finale koje je održano u Zagrebu.

– Ideja je niknula u EESTEC-u. Željeli smo učiniti nešto više od pukog učenja – kaže Zagrepčanka Ema Ninić, jedna od inicijatorica ovog natjecanja.

– Imali smo više od 13 mentora. Naučili smo mnogo. U Srbiji se na ovo natjecanje prijavilo čak 69 timova, ali prihvatili smo 60 kandidatura – izjavio je Beograđanin Veljko Božić.

U Zagrebu su se na izazov prijavila 44 tima, a najveće su zanimanje pokazali slovenski inženjeri elektrotehnike i računalstva. Radovi su pomno selektirani. Vizualni dojam bio je presudan u finalu, ali svaki je nacrt pivovare prošao strogu kontrolu prije ulaska u finale. Gledala se svaka pojedinost, a jedna od ključnih bila je, primjerice, koji je model pivovare imao najtočniji regulator topline. Za prezentaciju svaki je tim imao 10 minuta, za pitanja žirija, koji su činili profesori s triju fakulteta elektrotehnike iz Ljubljane, Beograda i Zagreba, imali su po pet minuta.

Planovi za sljedeću godinu

Radovima timova koji su ušli u uži izbor zadovoljni su i profesori.

– Od natjecatelja se znatno više očekivalo nego u uobičajenoj nastavi. Timovi su uspješno razvili internu komunikaciju. Uvjeren sam da je ovo odlično za njihovu daljnju karijeru – rekao je profesor David Nedeljković s Fakulteta za elektrotehniku u Ljubljani.

Osim trodnevnog putovanja u Beč i novih gadgeta, pobjednicima, a najbolji je bio tim iz Srbije, otvara se mogućnost stažiranja u Siemensu.

– Nadamo se da ćemo već iduće godine digitalizirati ovo natjecanje – rekla je Ivana Ilić iz Siemensa, poželjevši sudionicima da pronađu i radno mjesto u Siemensu.

04. svibanj 2024 20:38