Aktualno
StoryEditor

‘Simbol prkosa i ponosa‘, tvrđava na Prevlaci ustupljena Konavlama

24. Listopad 2017.

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavala Božo Lasić potpisali su u utorak u Cavtatu ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci toj općini, što je preduvjet za realizaciju projekta Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) za njezinu obnovu te otvaranje muzeja Austro-Ugarske mornarice.

Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je Prevlaka simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa.

- Ovim velikim činom za općinu, županiju i državu prekida se stoljetni status Prevlake. Dosad je bila simbol otimanja i nasrtaja, neprijateljstva. Ona je najjužnija točka Hrvatske, gdje su dolazili neprijatelji. Taj se status ovim ugovorom prekida, a Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz općine, županije ili DPDS-a. Ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti, odnosno kako mijenjati status, izjavio je ministar Marić.

>>>Walter Wolf oslobođen i najavljuje masnu tužbu protiv Hrvatske

Najavio je da će se i u krajevima dijelovima Hrvatske potpisivati ugovori o darivanju državne imovine jedinicama lokalne samouprave.

- Dajemo prijateljima tvrđavu na korištenje, da više nikad ne bude točka neprijateljstva, već najjužnija vrata Hrvatske otvorena prema svijetu i svima. Nadam se da će to biti najposjećenija točka u državi. Pomoći ću i osobno da tako bude. Ovime potvrđujemo svoju misiju te nećemo stati. Slijedi potpisivanje ugovora i u svim dijelovima Hrvatske, a već za petnaest dana najavljujem novo potpisivanje ugovora u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuo je Marić.

Načelnik konaovske općine Božo Lasić zahvalio je ministru Mariću što je tim primjerom pokazao da državna administracija itekako može biti učinkovita.

- Od ideje do realizacije nije prošlo više od dva do tri mjeseca. Pritom nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prepreka jer je tvrđava vlasništvo države. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se tvrđava napokon ne privede bilo kakvoj namjeni, nego da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu države s ponosom zavijori hrvatski barjak, izjavio je Lasić.

Objasnio kako je kao tema muzeja izabrana Austro-Ugarska mornarica budući da su joj pripadali mnogi Konavljani.

- Austro-Ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira, jer su toj mornarici pripadali svi narodi s ovog područja, rekao je Lasić.

>>>Poduzetnicima 200 milijuna eura za kredite

Saborska zastupnica Sanja Putica istaknula je zadovoljstvo što je konačno završeno dugogodišnje htijenje svih žitelja Konavala i juga Hrvatske da se tvrđava da na upravljanje općini i DPDS-u.

- Vidi se značaj osnivanja Ministarstva državne imovine, zbog te snažne sprege s lokalnom samoupravom. Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak općine i novu turističku ponudu, rekla je Putica.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je riječ o velikom danu za općinu i županiju.

- Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi jer imamo iskustvo s Lastovom, Pojezerjem, Metkovićem i Dubrovnikom. Ministarstvo je pravilno shvatilo svoju zadaću te je počelo rješavati ono što se nije riješilo desetke godina, rekao je Dobroslavić i dodao kako je prostornim planom na Prevlaci predviđen turistički sadržaj.

30. travanj 2024 14:03