Aktualno
StoryEditor

Sindikati: Nije kasno za spas Rafinerije Sisak

27. Veljača 2018.

Još nije prekasno za spas sisačke rafinerije, postoje mehanizmi kojima Hrvatska može zaustaviti njezino zatvaranje, poruke su koje su u utorak odaslane s tribine "5 do 12 za Inu" u organizaciji Sindikata nova solidarnost.

Iako su najavljeno gašenje proizvodnje u postrojenju FCC (Fluid katalitički kreking) u Sisku i otpuštanja 40 radnika mnogi protumačili kao početak zatvaranje rafinerije, sudionici tribine poručili su da još nije kasno za njezin spas.

>>>Župan Žinić: Sisačka rafinerija mora opstati, nećemo dopustiti gašenje proizvodnje

Naftni stručnjak Davor Štern smatra da zatvaranje tog odjela ne bi smio biti kraj rafinerije i ističe da postoje mehanizmi kojim se taj proces može zaustaviti. Naime, kaže Štern, mađarski MOL nije jedini koji upravlja Rafinerijom Sisak i Inom i odluka o tome trebala bi biti dogovor svih partnera koji upravljaju kompanijom.

Da Vlada ima alate za zaustavljanje zatvaranja rafinerije smatra i energetski konzultant Jasminko Umičević, ali i upozorava da su, što vrijeme dulje prolazi, šanse za opstanak manje. Zakon o energiji brani zatvaranje rafinerija i nalaže ulaganja, pa striktnom primjenom zakona Vlada ima alat da to i učini, pojasnio je.

>>> Predsjednica: Zatvaranje Rafinerije ‘katastrofa za Sisak’

Koordinator Stožera za obranu sisačke rafinerije Predrag Sekulić kazao je kako od Vlade očekuje ozbiljnost, odnosno da jasno kaže je li zajedno s MOL-om odlučila zatvoriti rafineriju. Ako nije, očekuje da stavi moratorij na sve poslovne odluke Uprave Ine do završetka pregovora oko otkupa dionica Ine od MOL-a.

Na sastanku s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem u srijedu, najavio je Sekulić, jasno će izložiti sve podatke i anallize pa očekuje konkretne rezultate.

Na tribini koja nije izazvala veliki interes publike uz tek desetak sudionika zabilježen je manji incident kada je predavač Pavle Kalinić, koji je pozvan da govori o važnosti energetske samostalnosti, uputio uvrede na račun stranke GLAS, čija predsjednica Anka Mrak Taritaš sjedila u publici. Ona je na to napustila tribinu.

18. travanj 2024 03:23