Aktualno
StoryEditor

Sisački projekt osposobljavanja za rad u IT-u još nije završio, a više od pola sudionika se zaposlilo

11. Srpanj 2019.

Projekt osposobljavanja mladih do 29 godina u cilju njihova zapošljavanja u IT sektoru, "AKO - Aktiviraj se i konkuriraj", koji financira EU iz Europskog socijalnog fonda još nije formalno ni završen, a od 47 polaznika, njih 26 se već zaposlilo.

Kako je na završnoj konferenciji projekta rekla njegova voditeljica Štefica Tominović iz Područnog ureda HZZ u Sisku, koji je bio nositelj, posebnost projekta je bila neposredno povezivanje polaznika s poslodavcima te praktični rad u IT tvrtkama, koje su bile partneri u projektu.

Mladi iz cijele Sisaačko-moslavačke županije su od rujna do prosinca prošle godine polazili besplatne IT programe obrazovanja u organizaciji centra Algebra u Sisku, a potom su se u sisačkim uspješnim tvrtkama Euroart 93, Fokus infoprojekt, Maracom i Kreativa studio pod stručnim mentorstvom tri mjeseca praktički usavršavali kako bi postali konkurentni na tržištu rada.

Tvrtke partneri zaposlile su odmah njih šestero, a nakon toga ih se još desetero zaposleno u IT sektoru kao programeri internetskih aplikacija ili web dizajneri.

Vrijednost projekta je 812.232 kune, trajanje 14 mjeseci, a službeno završava u nedjelju, 14 srpnja. Tijekom projekta uređen je i opremljen Centar za mlade u Područnom uredu HZZ-a u Sisku, gdje su održane i tri inovativne radionice za mlade nezaposlene polaznike projekta.

Organizatori su također osigurali 50.000 kuna za putne troškove polaznika, kao i novčanu pomoć za njihove nužne potrebe. Kao što je spomenula Tominović, na poziv su pristigle ukupno 104 prijave, a selekcijom je odabrano 47 polaznika. Njih pet je tijekom projekta odustao, a 42 su na kraju dobili uvjerenja o osposobljenosti.

Uz voditeljicu projekta Šteficu Tominović, svi uključeni u projekt, kao i polaznici, na završnoj su konferenciji za uspješno ostvaren program posebno istaknuli i zasluge projektne asistentice Kristine Grabovica.

Kako su spomenuli predstojnica PU HZZ-a  Gordana Šegović i predsjednik HGK Županijske komore u Sisku Boris Mesarić, ovo je bio jedan od uspješnijih projekata, kojim je veći broj mladih na konkretan način postao konkurentniji na tržištu rada. Partneri u projektu još su bili HGK - Županijska komora Sisak, Područni ured HZZ-a iz Kutine, Udruga IKS, Applied Ceramics i Pučko otvoreno učilište Algebra.

18. travanj 2024 19:24