Aktualno
StoryEditor

Sisačko-moslavačka županija podijelila MAKERbuino igraće konzole za nastavu tehničke kulture

20. Studeni 2018.

Sisačko-moslavačka županija sve je prepoznatljivija po razvoju IT tehnologija i informatičkom obrazovanju mladih, ocijenjeno u utorak u Sisku pri dodijeli 100 kompleta igraćih konzola za nastavu tehničke kulture nekim školama i zajednicama tehničke kulture, za što je županija izdvojila 40.000 kuna.

Po 20 kompleta igraćih konzola MAKERbuino dobili su Tehnička škola Sisak, osnovne škole u Popovači i Dvoru te ZTK u Sisku i Kutini.

>>>Albert Gajšak, mladi, ako ne i najmlađi hrvatski poduzetnik: Nije bitno što, nego kako prodaješ

Komplet MAKERbuino autorski je rad mladoga karlovačkog inovatora Alberta Gajšaka. Konzola se isporučuje u dijelovima i potrebno ju je sastaviti prateći internetske upute, što je proces u kojem se u korisnika razvija strast prema programiranju, elektronici i tehnologiji. Tek nakon sastavljanja doista je moguće i igrati se MAKERbuinom. "U vrijeme mnogih gospodarskih problema, želimo da naša mala županija postaje središte IT tehnologije - gaming industrije, solarne tehnologije i svemirskih programa. Velika su očekivanja i od razvoja našeg projekta gaming industrije PISMO u Novskoj. Naša je želja da razvijamo centre izvrsnosti i kompetencija koji će i drugima služiti kao primjer", rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Najavio je da će županija i iduće godine nabavljati komplete igraće konzole.

Na kompletima je u ime županijskoga Centra izvrsnosti zahvalila Jasminka Grin, ističući kako će sada mladi za nekoliko sati moći imati vlastitu igraću konzolu te istodobno razvijati motoriku i informatičko razmišljanje. Unaprjeđenju nastavnog procesa pridonijet će i županijsko sufinanciranje projekata iz programa "Erasmus+".

>>>20-godišnji Gajšak oborio rekord za najuspješniju crowdfunding kampanju godine

Župan Žinić potpisao je ugovore o sufinanciranju s predstavnicima četiriju škola. Riječ je o programima sisačke Tehničke škole "Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada", Srednje škole u Glini "Stručna praksa u Irskoj u okviru projekta ‘Prilika za sve‘", Ekonomske škole u Sisku "Praksa za život“ i Osnovne škole Ludine za program "Evalu – Individualne mobilnosti osoblja s ciljem osposobljavanja i usavršavanja".

14. travanj 2024 08:52