Aktualno
StoryEditor

Siscia bez gubitaka, uz značajan izvoz i osigurane plaće

16. Veljača 2017.

Sisačka tekstilna industrija Zlatna igla - Siscia posluje bez gubitaka, većinu proizvodnje izvozi na europsko tržište, a oko 300 zaposlenih redovito prima plaće, istaknuto je tijekom posjeta Sisciji sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

"Godišnje proizvodimo od 115 do 120 tisuća sakoa i velik broj drugih odjevnih predmeta. Tržište nam je osigurano u zemljama Europske unije, najviše Njemačke, a uskoro se namjeravamo probiti i u Iran. Zbog sankcija EU-a neka smo tržišta morali napustiti, ali nam proizvodnja nije ugrožena. Za idućih sedam godina imamo ugovoren posao za sadašnjih 300 radnika", kaže vlasnik tvrtke Milan Stojanović.

Kada govori o razlozima koji su osigurali opstanak tvrtke, Stojanović na prvo mjesto stavlja kvalitetu i stalno ulaganje u razvoj. Siscia se ni u najtežem ratnom razdoblju nije odrekla svoga razvojnog odjela, vlastitih stručnjaka, modnih kreatora i inženjera, pa je tako mogla ukorak sa svjetskim modnim trendovima.

"Još kad bismo imali dovoljno obrtnog kapitala, plasman proizvoda bi bio olakšan i na domaćem tržištu", kaže Stojanović.

Problem je i izražena fluktuacija radnica, uglavnom zbog porodnih dopusta. Kako među nezaposlenima nema krojačica, svake se godine organizira prekvalifikacija nakon čega se zapošljava tridesetak radnica.

Tvornica ima inozemne i domaće licence s dva brenda, Brijuni i Siscia, a proizvodi kolekcije za najpoznatije svjetske dizajnere.

Nakon što je obišao proizvodne pogone, župan Ivo Žinić i suradnici razgovarali su s vlasnikom i članovima uprave tvornice o mogućoj pomoći Županije i države. Ta pomoć ogledala bi se ponajprije u subvencijama radnicama za vrijeme porodnih dopusta.

19. travanj 2024 06:50