Aktualno
StoryEditor

Skandinavci žele štedjeti vodu po uzoru na hrvatske otoke iz Piculinog projekta

01. Listopad 2018.

Po uzoru na projekt Water Saving Challenge (WaSaC) u kojem su sudjelovali i hrvatski otoci Lastovo i Vis, Nordijsko vijeće ministara pokrenulo je projekt štednje vode na deset baltičkih otoka. Ovim projektom koji je u ožujku 2017. godine pokrenuo hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, već je utvrđeno da se na prvih osam otoka koji su sudjelovali u projektu – po dva iz Hrvatske, Grčke, Francuske i Irske – može godišnje uštedjeti do 200 milijuna litara ove tekućine nužne za život.

- Hrvatski otoci imaju specifična znanja i iskustva te je ohrabrujuće vidjeti da su Skandinavci spremni učiti od nas i da se WASAC širi na sjever – kazao je Picula na sastanku s predstavnicima općine otoka Kökar koji će biti dio baltičkog nastavka WaSaC-a.

>>> Picula predstavlja rezultate projekta koji otoke spašava od žeđi

Kao potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za otoke, Picula je pokrenuo ovaj projekt u suradnji Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, s ciljem izrade modela upravljanja vodom na otocima. Prvi nalazi WaSaC-a pokazuju da bi bolje upravljanje vodom donijelo značajne uštede u potrošnji energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova, i to već kad bi se uvelo na 2136 europskih otoka. Nalaz je logična posljedica podatka da osam otoka iz prve faze WaSaC-a može uštedjeti oko 200 milijuna litara vode godišnje.

Rezultati WaSaC-a bili su dovoljni da s vlastitim projektom po uzoru na ovaj krene i Skandinavija. Otočka koordinacija Nordijskog vijeća ministara, koja okuplja 8 švedskih i finskih regija, ovog je ljeta odlučila pokrenuti projekt štednje vode na baltičkim otocima. U pilot fazi projekta bit će uključeno deset otoka na području Finske, Alandskog otočja i Švedske, a cilj mu je razviti rješenja za kružne sisteme vodovoda i odvodnje.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

28. travanj 2024 02:13