Aktualno
StoryEditor

Sljedeću sezonu Splitsko-dalmatinska županija dočekat će sa 16 novih vatrogasnih vozila

03. Kolovoz 2018.

Tako su autocisterne dobili DVD-ovi: Trogir, Okrug, Kaštela, Makarska, Komiža, Hvar i Sućuraj, po šumsko vozilo dobili su DVD Podgora i Supetar, a kratka navalna vozila DVD-ovi Jelsa, Vis, Baška Voda i Kaštel Gomilica. DVD Dugi Rat dobilo je malo navalno dugo vozilo, dok su DVD-ovi Omiš i Kaštela dobili dugo navalno vozilo.

>>> FOTO: Flammifer isporučio osam višenamjenskih cisterni za korištenje vatrogasnim društvima RH

Župan Blaženko Boban rekao je da je kod prošlogodišnjeg velikog požara u Splitu i okolici vidio kako vatrogasci imaju veliko srce, znanje, dušu i volju, no da im je oprema vrlo slaba zbog čega je već na prvom radnom sastanku sa svim gradonačelnicima i načelnicima pokrenuo nabavku vatrogasnih vozila. Kazao je da će županija dati 20 posto učešća, što je nešto manje od sedam milijuna kuna, dok će ostali iznos platiti lokalne zajednice na kredit od pet godina.

"Vjerujem da ćemo po završetku tog programa pokrenuti još jedan za osobnu opremu vatrogasaca ii da ćemo to dovesti na zavidnu razinu. Vatrogasci su naši heroji, dobrovoljci koji svoje slobodno vrijeme posvećuju zaštiti ljudskih života i njihove imovine. Dužni smo im vratiti dio toga i u sinergiji sa lokalnim zajednicama s područja naše županije što i radimo", rekao je Boban.

O tome da je danas povijesni dan za vatrogastvo Splitsko-dalmatinske županije govorio je i vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina te naglasio da će najsuvremenija vozila popuniti kompletnu vatrogasnu tehniku i opremu. Kazao je da će prva vozila i to autocisterne, te šumska vozila u DVD- ove doći početkom sljedeće turističke sezone.

>>> DOK-ING i FER razvijaju jedinstveni sustav daljinskog  upravljanja vozilima u ekstremnim uvjetima

"Nadamo se da će nam u lipnju 2019. biti isporučeno devet vatrogasnih vozila, do kraja te godine i mala navalna, a duga navalna početkom 2020.  U našoj županiji još nedostaje vatrogasnih vozila iako je, uz ovih 16 vozila, Grad Split nabavio pet vatrogasnih vozila, a u prošloj godini su gradovi Trogir, Makarska i još neke lokalne samouprave nabavili određeni broj vozila. Ove godine smo, da bi dopunili ta vozila, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva robnim zalihama doveli na četiri mjeseca 11 vatrogasnih cisterni na područje županije za potrebe vatrogasaca kako bi pokrili ovogodišnju sezonu", kazao je Glavina.

Dodao je da je ovogodišnja protupožarna sezona zahvaljujući vremenskim uvjetima lakša od prošlogodišnje iako su posljednjih dana temperature više, no zadovoljni su dosadašnjom situacijom.

Na pitanje imaju li vatrogasci dovoljno osobne opreme, Glavina je odgovorio da su od 1332 operativnih i 197 profesionalnih vatrogasaca u tri javne postrojbe svi opremljeni osobnom opremom i strogo prema pravilniku tako da nema ni jednog vatrogasca bez propisane uniforme i završene obuke.

26. travanj 2024 20:25