Aktualno
StoryEditor

Slobodna Hrvatska: Vlada se ‘nepotpisanim pamfletom‘ uplela u rad Uskoka

10. Svibanj 2017.

Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, u srijedu je oštro odbacila Vladino priopćenje o neosnovanosti  njihove kaznene prijave Uskoku zbog sumnje u podmićivanje saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ocijenivši da se Vlada "pamfletom" uplela u rad nadležnog pravosudnog tijela.

>>>Hajdaš Dončić: Moguća je nemoguća koalicija SDP-a i HDZ-a, Mršić može biti ‘game changer’

- Prvi se put u povijesti dogodilo da je Vlada predložila samu sebe nadležnom za kaznene prijave, istaknuo je supredsjednik Slobodne Hrvatske Danijel Galović na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred Banskih dvora, na kojoj su komentirali Vladino priopćenje o kaznenoj prijavi koju su prije dva dana podnijeli Uskoku protiv četiri fizičke osobe, među kojima je i premijer Andrej Plenković.

Zbog "opravdane sumnje u kazneno djelo podmićivanja zastupnika" uz Plenkovića su prijavili i ministra branitelja Tomu Medveda, nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića i državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravku Bušić.

>>>Plenković: U HDZ-u više nema nezadovoljnih, nitko neće slijediti Hasanbegovića

To su učinili nakon što je Glasnović na svom Facebooku objavio dokument koji su navodno potpisali Medved, Plenković i Bušić, kojim se jamči ispunjenje njegovih zahtjeva u zamjenu za podršku saborskoj većini.

Vlada je u priopćenju prijavu ocijenila neosnovanom poručivši kako je politička izjava koja je potpisana s Glasnovićem u "domeni legitimnih i uobičajenih razgovora te se odnosi na teme koje su zastupniku Glasnoviću, izabranom na listi u XI. izbornoj jedinici, važne u kontekstu njegovog političkog djelovanja u Hrvatskom saboru".

Vladin odgovor je "nepotpisani pamflet"

Vladin odgovor Galović je na konferenciji za novinare nazvao "nepotpisanim pamfletom" te se upitao znači li to da građani ubuduće, umjesto Uskoku, kaznene prijave trebaju slati Vladi. Potvrdio je kao je podnio i osobnu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja u Vladi zbog "nepotpisanog pamfleta" kojim se Vlada proglasila nadležnom za kaznene prijave.

Supredsjednik stranke Ivan Pokupec nevjerojatnim je ocijenio da premijer "odmahne rukom" na prijavu nadležnoj državnoj instituciji opravdavajući dogovor u kojem obećava javni novac u zamjenu za potpis koji spašava njegovu Vladu.

- Premijer kaže da to nije korupcija, a mi bismo voljeli znati što je onda korupcija, rekao je Pokupec i pozvao Glasnovića da prizna da je prevaren i po svojoj savjesti povuče potporu koju je dao Plenkovićevoj Vladi.

Pokupec se osvrnuo i na pokušaje medija da, kako je rekao, Slobodnu Hrvatsku svrstaju u neku političku kategoriju i ideološku ladicu.

- Želimo biti vrlo jasni kada kažemo - između HDZ-a i SDP-a je razlika kao između ‘rajčice i paradajza‘, samo što je rajčica malo duže bila na stolu od paradajza, druge nikakve razlike nema, poručio je Pokupec.

08. svibanj 2024 01:43