Aktualno
StoryEditor

Slom SVB-a zadao težak udarac izraelskom tehološkom sektoru

04. Travanj 2023.
Silicon Valley Bank logofoto Shutterstock

Izraelski tehnološki sektor uspješno je prebrodio recesiju, ali još veći izazov mogao bi biti slom američkog Silicon Valley Banka, ključnog izvora financiranja, i predložena reforma pravosuđa, upozoravaju direktori i analitičari.

Izrael je stekao nadimak ‘nacije startupova‘ zahvaljujući uspješnom tehnološkom sektoru koji zapošljava samo 10 posto radne snage i čini oko 15 posto BDP-a, ali i više od polovine izvoza i četvrtinu poreznih prihoda.

No, ulagače su zabrinuli prijedlozi desničarske koalicije premijera Benjamina Netanyahua koji bi vladi osigurali veći utjecaj na odabir sudaca i istodobno ograničili ovlasti vrhovnog suda za ukidanje zakona.

Parlament je preliminarno prihvatio predloženi zakon, koji zagovornici smatraju nužnim za suzbijanje, kako tvrde, aktivističkog pravosuđa koje se miješa u politiku, a protivnici prijetnjom demokraciji. Usvajanje je odgođeno zbog prosvjeda.

- Tehnološki sektor treba stabilnost, treba jasna pravila igre, treba sud kojem može pristupiti (ukaže li se potreba) - objašnjava bivši guverner izraelske središnje banke Karnit Flug, danas potpredsjednik Izraelskog instituta za demokraciju.

Sektoru prijeti i ubrzani odlazak visoko kvalificirane radne snage u inozemstvo. Procjenjuje se da 100 tisuća Izraelaca već živi i radi u SAD-u, a mnogi su preselili i u Europu.

Tehnološki sektor zapošljava 400 tisuća radnika, a ne uspijeva popuniti oko šest tisuća radnih mjesta, prema vladinim podacima.

Niz tehnoloških tvrtki, poput američko-izraelskog startup-a za kibernetičku sigurnost Wiz, upozorio je da će povući novac iz Izraela i spriječiti njegov priljev ako reforme prođu. 

Očekivanja pada izravnih stranih ulaganja spustila su u međuvremenu šekel na najnižu razinu prema dolaru u tri godine. U 2021. godini dosegnula su rekordnih 27 milijardi dolara, a lani su se spustila na 15 milijardi dolara.

Prema istraživačkom centru IVC i LeumiTechu, izraelske tehnološke tvrtke pribavile su u prvom tromjesečju 1,7 milijardi dolara, za 70 posto manje nego u prva tri lanjska mjeseca i najmanje u četiri godine.

Rješenje u SAD-u

Glavobolju je tehnološkom sektoru zadao i kolaps američkog Silicon Valley Banka, kojeg je Jon Medved, izvršni direktor investicijske tvrtke OurCrowd, nazvao ‘pouzdanom bankom‘ za izraelske startupove.

Skupina obuhvaća sedam tisuća tvrtki, uključujući "jednoroge" s procijenjenom vrijednosti od najmanje milijardu dolara i one s maksimalno 50 zaposlenih.

U SVB-u je račun imalo više od polovice izraelskih startupova, kažu tvrtke i ulagači rizičnog kapitala. SVB je u nekim slučajevima bio njihov jedini zajmodavac u SAD-u, iako točni iznosi nisu poznati.

Direktor u jednoj izraelskoj banci ističe da vidi priliku za pojačano kreditiranje domaćih startupova, ali upozorava da izraelske banke neće moći same popuniti prazninu koji je ostavio SVB.

- Cilj nam nije (plasman) milijardi dolara, ali jest dvostruko ili trostruko veći portfelj - rekao je.

Izraelske tehnološke tvrtke stoga će vjerojatno požuriti i registrirati se u SAD-u, a u Izraelu će zadržati odjel za istraživanje i razvoj, rekao je upravljački partner fonda TechAviv Founder Partners Yaron Samid.

23. veljača 2024 15:10