Aktualno
StoryEditor

Slovenija uskoro stavlja na prodaju 50 posto dionica NLB-a

05. Svibanj 2017.

Europska komisija potvrdit će idući tjedan prijedlog slovenske vlade da Novu Ljubljansku banku (NLB) privatizira u dvije faze, pri čemu će 50 posto dionica najveće slovenske banke koja je u državnom vlasništvu potencijalnim investitorima biti ponuđeno već do sredine ove godine, objavila je Slovenska televizija.

>>>Privatizacija NLB-a ‘mlinski kamen’ oko vrata Mire Cerara

Prema ranijem sporazumu Slovenije i Bruxellesa, tri četvrtine dionica NLB-a država je trebala prodati do kraja ove godine i tako smanjiti  svoj vlasnički udio na 25 posto, kako se dokapitalizacija NLB-a do koje je došlo 2013. godine zbog njenih gubitaka uzrokovanih lošim kreditnim plasmanima ne bi računala kao nedopuštena državna pomoć, protivna pravilima EU-a.

Razlog prodaje u dvije faze

S Europskom komisijom sada je postignut dogovor da se ove godine proda 50 posto NLB-a, a do kraja iduće godine daljnjih 25 posto, objavila je u četvrtak Slovenska televizija, koja se poziva na neslužbene izvore.

Državni udjeli u banci prodavat će se putem inicijalne javne ponude dionica (IPO), a jedini razlog zašto je predložena prodaja u dvije faze jest nastojanje da se na tržištu postigne što bolja cijena, kazala je za Slovensku televiziju Lidija Glavina, direktorica Slovenskog državnog holdinga (SDH), ustanove koja upravlja vlasničkim portfeljem države i vodi prodajne procese.

>>>Rupel: Uvjetovanje ulaska u Schengen ‘zadnja prilika da naplatimo dugove Hrvata’

Vjeruje se će poboljšanju izgleda za bolju cijenu dionica NLB-a pri prodaji doprinijeti i najava rejting agencije Moody,s da bi u roku dva mjeseca mogla podići kreditni rejting triju slovenskih banaka, uključujući i banke NLB koja je zadnje tri godine poslovala bez gubitaka. Lani je ostvarila dobit od 110 milijuna eura.

29. travanj 2024 16:40