Aktualno
StoryEditor

Slovenska gospodarska komora podržava otvaranje tržišta rada za Hrvate

01. Srpanj 2018.

Slovenska gospodarska komora pozdravila je odluku da se za hrvatske državljane ne produži prijelazni režim po kojemu su u Sloveniji za rad trebali radne dozvole, što znači njihovo lakše zapošljavanje na slovenskom tržištu rada.

Komora je priopćila da se slovenska ekonomija sve više susreće s manjkom domaćih kadrova i potrebom uvoza radne snage, s obzirom na ekonomski oporavak zadnjih nekoliko godina. Zbog toga će Slovenija i ubuduće biti sve ovisnija o zapošljavanju stranaca ako želi sačuvati sadašnje stope gospodarskog rasta, navode u Komori.

>>> Austrija jedina Hrvatima nije otvorila tržište rada 

U Sloveniji je do kraja prošle godine po podacima poslodavaca radilo 6345 hrvatskih državljana, što je nešto više od desetine ukupno zaposlenih stranaca iz Europske unije i trećih država.

Slovenska vlada je u ožujku ove godine parlamentu predlagala dodatno dvogodišnje produženje radnih dozvola za hrvatske državljane navodeći da je u Hrvatskoj visoka stopa nezaposlenosti i da bi veći uvoz radne snage iz susjedne države, također članice Europske unije, mogao izazvati trajnije smetnje na slovenskom tržištu rada. Međutim, od toga se odustalo zbog više razloga, pa i pritiska poslodavaca, tako da parlament zakon o ograničenjima za hrvatske tražitelja posla u Sloveniji nije prihvatio.

>>> Slovenija od 1. srpnja otvara tržište rada za hrvatske državljane

Za mogućnost dobivanja kadra iz Hrvatske zainteresirani su u slovenskom zdravstvenom sustavu, gdje nedostaje mnogo liječnika i sestara, ali su očekivanja da će ih dobiti skromna zbog relativno male razlike u plaćama za te profesije u Hrvatskoj i Sloveniji. Slično je i s deficitom potrebnih radnika u slovenskom turizmu i ugostiteljstvu jer iste brige muče i hrvatske ugostitelje.

30. travanj 2024 19:18