Aktualno
StoryEditor

Slovenski mediji susret Plenkovića i Cerara okarakterizirali kao ‘razgovor gluhih‘

13. Srpanj 2017.

Slovenija ne smije popustiti u svom sporu s Hrvatskom oko primjene arbitražne presude o granici, navode u četvrtak slovenski novinski komentatori, uz ocjenu da je prvi sastanak premijera dviju država na tu temu bio neuspješan i da se radilo o "razgovoru gluhih".

"Sa stajališta međunarodnog prava, granični spor s Hrvatskom je presudom arbitara zauvijek završen predmet, "res iudicata", stvar o kojem ne može biti novih pregovora niti novog sudskog postupka", navodi u komentaru ljubljansko "Delo", ali dodaje da je politička realnost nešto drukčija iako je Slovenija presudom i izjavama nakon sastanka "dobila satisfakciju".

>>> Arbitraža: Sastanak Plenkovića i Cerara potvrdio ‘status quo’, najavljen nastavak dijaloga

Samom presudom nije razmršen čvor napetih odnosa Zagreba i Ljubljane pa sada treba vidjeti kako presudu primijeniti u praksi, što je ovisno od političke potpore utjecajnih zemalja, smatra vodeći slovenski dnevnik.

"Problem je to da međunarodno pravo uvijek zakaže u slučaju velikih kriza, primjerice u izraelsko-palestinskom sukobu, pitanju razgraničenja u Kineskom moru ili na Cipru jer tada međunarodno pravo ne pomaže ako ga ne podupiru veliki. Slovensko-hrvatski spor je simboličan i minoran, ali će poštovanje međunarodnog prava i u tom slučaju ipak ovisiti od potpore međunarodne zajednice i od savezništava. Slovenija ima malo prijatelja, a hrvatsku poziciju s druge strane izričito ne podupire nitko, no tko će Hrvatsku prisiliti da pristane na poštovanje arbitraže?", retoričko je pitanje u komentaru "Dela".

Druge utjecajne slovenske novine, ljubljanski list "Dnevnik", u komentaru povodom susreta slovenskog i hrvatskog premijera u Ljubljani navodi kako je to, unatoč ukrasnoj diplomatskoj retorici, bio "dijalog gluhih", jer je svaka strana ostala na svojim pozicijama.

Ipak, i Cerar i Plenković dali su "između redaka" u svojim izjavama nakon sastanka do znanja kako vide svoj budući dijalog, ali ono što su rekli ne daje nadu da bi mogli postići kompromis, navodi komentator "Dnevnika".

>>> Pejčinović Burić: Arbitražna odluka ne smije opterećivati suradnju Hrvatske i Slovenije

Cerarova izjava kako smisao dijaloga vidi samo u dogovoru o implementaciji arbitražne odluke bila je očekivana, jer Sloveniji ne bi odgovarao nikakav međudržavni sporazum o granici nakon što su arbitri svoje već rekli, pa čak i u slučaju kad bi Hrvatska pristala da u njemu budu rješenja identična arbitražnoj presudi, uz neke manje korekcije na kopnenoj granici koje bi odgovarale Sloveniji, smatra komentator Andrej Brstovšek.

"Arbitražna je presuda dokument neovisnog sudbenog tijela i na taj način dijelom je međunarodnog prava. Hrvatska je upravo jednostranim izlaskom iz arbitraže posijala sumnju u to da je privržena međunarodnim ugovorima i da ih poštuje", navodi se u komentaru.

"Dnevnik"  ocjenjuje da će se Cerar ubuduće u dijalogu s Plenkovićem više oslanjati na moguću potporu i savjete Europske komisije, osobito ako bilateralni pregovori o implementaciji presude ne budu dali rezultat.

S druge strane, navodi komentator, osnovni je cilj Hrvatske da prisili Sloveniju da ponovo sjedne za pregovarački stol i u pregovore uključi sva otvorena pitanja jer bi joj to odgovaralo, dok Ljubljana na to ne može pristati. Slične piše i mariborski list "Večer".

- Slovenija ne može i ne smije niti za milimetar popustiti od pozicije da su s Hrvatskom mogući samo pregovori o  implementaciji presude. Ako bi od toga odstupila i popustila,  makar i za milimetar, odškrrinula bi vrata za nove pregovore o granici i o  drugim pitanjima, a to bi bila pogreška ravna samoubojstvu, navodi "Večer".

U  tom smislu treba shvatiti i izjavu ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da su pregovori s Plenkovićem bez smisla i da ga on ne bi primio da je na Cerarovu mjestu iako je to s Erjavčeve strane bilo nediplomatski i u funkciji njegovih unutarpolitičkih potreba, ocjenjuje mariborski list.

16. svibanj 2024 07:29