Aktualno
StoryEditor

Slučaj ‘franak‘: Osječki Inkaso.hr otkupljuje nekonvertirane i otplaćene CHF kredite

25. Kolovoz 2019.

Dok se još čeka objava odluke Vrhovnog suda o tome hoće li biti moguće tužbe protiv banaka za tečajne razlike, tvrtka Inkaso.hr preuzima na sebe rizik utvrđivanja osnovanosti preplate i naplate preplate u slučaju nepovoljnog ishoda.

Građani koji su podigli kredit u švicarskim francima između 2004. i 2008. godine, a nisu ga konvertirali i potpuno su ga otplatili, a imaju pravo tužiti banku zbog preplaćenih tečajnih razlika, dobili su priliku prodati to svoje pravo. Naime, na adrese brojnih oštećenika u slučaju kredita u ‘švicarcima‘ ovih dana stigla je ponuda osječke tvrtke Inkaso.hr za otkup njihovih potencijalnih potraživanja prema bankama.

– Odlučili smo se za otkup samo u nekonvertiranim i potpuno otplaćenim kreditima zbog potpuno jasne pravne regulative u tim slučajevima. U postupku koji je vođen radi zaštite kolektivnih interesa potrošača korisnika kredita u švicarskim francima donesene su dvije pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda. Prva određuje da su ništavne odredbe ugovora koje se odnose na jednostranu promjenu kamatnih stopa od strane banke, a druga određuje da je ništavna valutna klauzula. Trenutačno je u tijeku revizijski postupak na drugu presudu te vrlo skoro očekujemo revizijsku odluku Vrhovnog suda – poručuju nam iz tvrtke Inkaso.hr.

Ono što je bitno napomenuti, a što nam potvrđuje i Goran Aleksić, saborski zastupnik stranke Snaga i aktivist Udruge Franak, građani više ne mogu tužiti banke za preplaćene kamate jer je nastupila zastara, ali mogu za tečajne razlike.

– Ovaj model prodaje takvih kredita u ovome trenutku, mislim, nije moguć jer se čeka objava odluke Vrhovnog suda. Početkom srpnja ta je odluka donesena, ali sada je u tijeku komplicirani postupak njezine evidencije. Nadam se da će ona biti objavljena što prije – rekao nam je Aleksić.

Napominje kako je Zakonom o obveznim odnosima propisana odgovornost onih koji prodaju potraživanja, odnosno da su dalje odgovorni u slučaju da kupac potraživanja ne uspije naplatiti taj dug. Međutim, kako nam kaže odvjetnik Danijel Pribanić, a to tvrdi i Inkaso.hr, svu odgovornost preuzima kupac potraživanja.

Sve počinje izračunom preplate, nakon čega se potpisuje ugovor o ustupu tražbine (cesija), uz naknadu, na Inkaso.hr. Nažalost, iznose isplaćenih naknada ne mogu otkriti zbog čuvanja poslovne tajne. Ugovori, kažu u Inkaso.hr-u, sadrže jasnu odredbu kojom sav rizik utvrđivanja osnovanosti preplate i naplata preplate prelaze na njih te se odriču bilo kakvog potraživanja prema potrošaču u slučaju nepovoljnog ishoda.

06. lipanj 2023 18:04