Aktualno
StoryEditor

Smanjenje kamatnih stopa u Britaniji potaknulo kupnju nekretnina

19. Kolovoz 2024.

Nakon što je britanska središnja banka (BoE) u kolovozu po prvi put u četiri godine smanjila kamatnu stopu, porasle su aktivnosti kupaca nekretnina u Ujedinjenom Kraljevstvu, izvijestila je britanska nekretninska tvrtka Rightmove.

Od 1. kolovoza, naime, agenti te tvrtke zabilježili su 19-postotni skok broja ljudi koji su ih kontaktirali vezano uz nekretnine ponuđene na prodaju u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. 

Tržište nekretnina bilo je neuobičajeno sporo u 2023. godini zbog visokih kamatnih stopa i krize životnog standarda. Odbor za monetarnu politiku Bank of England, pak, početkom kolovoza smanjio je ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, na pet posto.

- Iako kamatne stope na hipotekarne kredite još nisu značajno niže nakon što je snižena ključna kamatna stopa, činjenica je da je dugo očekivano prvo snižavanje troškova zaduživanja konačno stiglo, a to je pozitivno za raspoloženje kupaca. Kako se sezona ljetnih godišnjih odmora bliži kraju, stvaraju se uvjeti za aktivnije jesensko tržište - ističe Tim Bannister, direktor te kompanije zadućen za nekretnine.

Prosječna petogodišnja fiksna hipotekarna stopa sada iznosi 4,8 posto, prema podacima Rightmovea, što je još uvijek više nego prije tri godine, odnosno prije prvog od 14 uzastopnih povećanja kamatnih stopa središnje banke, ali ipak znatno niže od 5,82 posto zabilježenih u 2023.

16. rujan 2024 07:32