Aktualno
StoryEditor

SMART CITIES: Pogledajte kojih je 15 gradova proglašeno ‘najpametnijima‘ na svijetu

12. Ožujak 2019.

Beč je najpametniji grad na svijetu, pokazuje studija njemačke konzultantske tvrtke Roland Berger.

Studijom su obuhvaćena 153 grada koja imaju usvojenu strategiju pametnog grada, a u obzir su uzeti aspekti poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, mobilnost i dr.

Već drugu godinu zaredom titula najpametnijeg grada pripala je austrijskom glavnom gradu koji broji 1,7 milijuna stanovnika.

Što čini Beč pametnim gradom?

Jedan od razloga je izgradnja nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora.

Drugo mjesto na listi 15 ‘najpametnijih‘ pripalo je Londonu, glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, u kojem živi 8,3 milijuna ljudi. Grad uvodi mnoga tehnološka rješenja koja doprinose energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša, poput pametne zebre ili sustava za praćenje kvalitete zraka.

Treći najpametniji je kanadski St. Albert, ujedno i jedan od najboljih gradova za život u Kanadi, a njegova se pametna strategija temelji na privlačenju investicija i inovacijama.

Na listi najpametnijih gradova na svijetu slijede Singapur, Chicago, Šangaj, Birmingham, Chongquing, Shenzhen i Pariz.

Pogledajte cijelu listu 15 najpametnijih gradova na svijetu, na kojoj nema nijednog hrvatskog grada.

Više o pametnim gradovima doznajte na Liderovoj konferenciji Smart Cities 2019. koja se održava 9. travnja na Zagrebačkom velesajmu.

18. travanj 2024 07:55