Aktualno
StoryEditor

Snowden o ‘najuspješnijoj obmani‘: Facebook je alat za nadzor rebrandiran u društvenu mrežu

19. Ožujak 2018.

Bivši zaposlenik CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a, Edward Snowden, privukao je pozornost javnosti objavom na Facebooku nakon što je na toj društvenoj mreži privremeno blokirana stranica Cambridge Analytica, firme koja se bavi podatkovnom analitikom, a koja je radila na predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa, prenosi Washington Examiner.

Stranica je blokirana jer nisu izbrisali podatke nepropisno prikupljene od korisnika Facebooka, konkretno desetak milijuna podataka. Snowden je za blokiranje stranice optužio društvenu mrežu napisavši da su tvrtke koje zarađuju novac prikupljanjem i prodajom detaljnih zapisa o privatnom životu nadzornici društva, a njihov rebranding u društvene mreže najuspješnija obmana otkad se Ministarstvo rata (Department of War) preimenovalo u Ministarstvo obrane (Department of Defense).

https://twitter.com/Snowden/status/975147858096742405

- Facebook svoj novac zarađuje iskorištavanjem i prodajom intimnih detalja o privatnim životima milijuna ljudi. Oni nisu žrtve, oni su sudionici, napisao je Snowden.

>>>‘Svijet post-istine’: Twitterom se lažne vijesti raspršuju 70 posto brže od istinitih

Cambridge Analytica u priopćenju je zanijekala bilo kakav pokušaj zloporabe istaknuvši da posluju u potpunosti u skladu s uvjetima Facebooka. Američka senatorica Amy Klobuchar pozvala je Marka Zuckerberga da o ovom slučaju svjedoči pred Sudskim odborom Senata.

Savjetnik Robert Mueller, koji istražuje mogući tajni sporazum između Trumpove kampanje i Rusije, navodno je prošle jeseni zatražio od Cambridge Analytica da preda na uvid e-poštu svih zaposlenika koji su bili angažirani na Trumpovoj kampanji.

Ruska propaganda

Podsjetimo, Facebook je zbog širenja lažnih vijesti tijekom kampanje obećao uvesti promjene. Prošle je godine Facebook Muelleru predao podatke vezane uz oglase objavljene s ruskog područja, prema kojima je otkriveno da je ruska troll farma pod nazivom Agencija za istraživanje interneta objavila plaćene oglase u vrijednosti od 100 tisuća dolara kojima su promovirali rusku propagandu. Novac je povezan s oko 3 tisuće oglasa i 470 lažnih profila i stranica.

>>>Google i Facebook vrebaju svaki online korak korisnika i upijaju osobne podatke

Mueller je kasnije optužio 13 ruskih državljana i tri subjekta zbog umješanosti u predsjedničke izbore 2016. koji su bili dio navedene Agencije.

Snowden je 2013. dobio azil u Rusiji nakon što su procurili tajni podaci iz programa Agencije za nacionalnu sigurnost i od tada se nalazi na ruskom teritoriju.

18. travanj 2024 13:24