Aktualno
StoryEditor

Šonje: Skrivena stvarnost iza propisivanja minimalne direktorske plaće

19. Kolovoz 2018.

Blog Arhiva Analitika prenosi komentar Velimira Šonje na tematiku rada, kapitala i minimalne direktorske plaće (zakona o doprinosima).

"Dobra definicija rada ne postoji. Zakon o radu zapravo nije zakon o radu nego o radnim odnosima; nema definicije rada, ali zato u Zakonu postoje radnik, poslodavac i – radni odnos. Rad je usluga koju radnik isporučuje poslodavcu u okviru radnog odnosa. Međutim, što kad je radnik vlasnik poslodavca, ujedno i njegov upravitelj – Schroedingerova mačketina?

>>>Marić: Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

Netko bi mogao pomisliti da se Schroedingerov problem može razmrsiti u Aleksandrovom stilu, mačem: propisati minimalne naknade za rad direktora – vlasnika, smisliti pravilnik o kriterijima za utvrđivanje radnog doprinosa, ili doći s kakvom trećom glupošću. Što god promatrač učinio, Schroedingerov problem je bazično nerazmrsiv – mačka je i živa i mrtva.

Sličan problem s definicijom ima i kapital. Ljudi misle da su kapital zgrade, strojevi, sve što doprinosi stvaranju dohotka. Pravnici misle da je kapital temeljni kapital društva. Računovođe misle da je kapital razlika između tržišne vrijednosti imovine i obaveza društva. Međutim, kapital je zapravo sve što poduzetnik riskira. To je mnogo više od uplaćenog kapitala, mnogo više od bilo koje računovodstvene i financijske kategorije. Poduzetnik riskira ideju (koju netko može ukrasti kad se počne realizirati), vrijeme (koje nitko ne može vratiti i nema nikoga tko ga je dužan kompenzirati ili platiti iako se najčešće troši u dvostrukim količinama od granica koje propisuje zakon o radu), reputaciju (koja se stječe godinama, a gubi u trenutku).

Ako se stvari tako promatraju, Schroedingerov problem se donekle pojednostavljuje. Mačka se iz nejasnog probabilističkog svijeta odjednom pojavljuje kao cjelovito i jedinstveno biće – poduzetnik. On s radom po osnovi radnog odnosa ni u jednom trenutku nema ama baš ništa, čak i ako je zaposlen u svojoj firmi. Jer sve je na kocki, a nema mnogo zakona koji štite ako stvari pođu krivo.

>>>Sučević: Hoćete izjednačiti obrtnike i poduzetnike? Nema problema: smanjite namete obrtnicima

Porezni i širi državni sustav nije usklađen s ovom definicijom koja je najbliža stvarnosti. Sustav bi se ipak mogao pristojno uskladiti ako bi se provele dvije vrste temeljnih poreznih izmjena: 1. Izjednačavanje oporezivanja kapitala i rada i 2. Uvođenje kategorije poduzetničkih prava i obaveza", piše Velimir Šonje.

25. travanj 2024 03:31