Aktualno
StoryEditor

Španjolski ustavni sud suspendirao katalonsku parlamentarnu reformu

01. Kolovoz 2017.

Španjolski ustavni sud je u ponedjeljak suspendirao parlamentarnu reformu koju su nedavno u Kataloniji usvojili separatistički zastupnici kako bi otvorili put za organiziranje referenduma o samoodređenju njihove regije u listopadu.

Ustavni sud je do sada sustavno suspendirao ili ukinuo sve tekstove usvojene u Kataloniji s ciljem organiziranja referenduma, zabranjenog zakonom. Prema riječima glasnogovornice "suci Ustavnog suda su u ponedjeljak prihvatili žalbu vlade” Mariana Rajoya.

>>>Katalonija otvara ‘veleposlanstvo’ u Zagrebu

Katalonski separatisti su istaknuli da oni neće uvažiti odluku ustavnog suda.

- Nikakva prijetnja neće spriječiti Katalonce da na demokratski način donesu odluku o svojoj budućnosti, potvrdio je 23. srpnja katalonski predsjednik, separatist Carles Puigdemont za francuski list Le Figaro.

- Ne postoji dovoljno jaka sila koja bi zatvorila veliko biračko mjesto, Kataloniju, 1. listopada, izjavio je.

Katalonski separatistički čelnici od 2012. zahtijevaju referendum o samoodređenju za ovu sjeveroistočnu regiju Španjolske od 7,5 milijuna stanovnika, kao što je 2014. London odobrio Škotskoj.

U slučaju pobjede "da", oni su spremni za početak odcjepljenja od Španjolske. Prema nedavnom istraživanju 49,4 posto Katalonaca je protiv secesije od Španjolske, a 41,06 posto za. Više od 70 posto Katalonaca međutim želi održavanje referenduma o tom pitanju.

28. travanj 2024 08:52