Američko Ministarstvo poljoprivrede napravilo je listu voća i povrća sigurnog od pesticida, a koja se može primijeniti i na EU, čija poljoprivreda ionako, kažu stručnjaci, koristi manje štetnih sastojaka od SAD-a, piše Slobodna Dalmacija.
>>>Europski parlament ustanovio poseban odbor za nadzor herbicida
1. Šparoge
U sebi sadrži veće količine vitamina A, B, te u manjim količinama vitamine C i E. U njoj ima i željeza, fosfora, kalcija, mangana, magnezija... Unos 100 grama šparoge zadovoljava u tijelu 40 posto potrebe za iznimno važnim K vitaminom koji je bitan za kosti, prevenciju dijabetesa i Alzhmeirove bolesti. Sadrži i druge sastojke koji pospješuju normalan rad jetre, bubrega i pluća. Preporučuju se oboljelima od dijabetesa, kroničnog bronhitisa, anemije, kao i ženama u menopauzi, trudnicama, te u prevenciji osteoporoze.
2. Ananas
Iznimno izdržljiva biljka pa je i ne treba toliko prskati, a ako se ananas i tretira pesticidima, debela kora sprječava da se oni ‘preliju‘ u meso biljke koje se konzumira. Ananas sadrži vitamin C, bakar i magana, enzim bromelain, koji je dobar za probavu i apsorpciju bjelančevina. Posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu jer ima praktički cijelu skupinu vitamina B kompleksa, inače bitnih za dobar odgovor tijela na stres.
3. Kupus
I crveni i zeleni kupus bogati su vitaminima i mineralima, najviše imaju kalija, željeza, magnezija, ali i bakra, natrija, te kalcija i fosfora. Osim toga, kupus ima, poput ostalog lisnatog povrća, malu energetsku vrijednost: 100 g slatkog kupusa ima 105 kJ (25 kcal), a kiseli kupus 92 kJ (22 kcal). Kupus je odličan za probavu, a ukiseljen je pak lijek za iritabilni kolon ili zatvor.
>>>Bayer spreman prodati poslovanje sa sjemenjem povrća radi kupnje Monsanta
4. Dinja
Sočna dinja prepuna je kalija (ključan za mišićne kontrakcije, zdravlje srca i živčanu aktivnost), sadrži i željezo, magnezij, bakar, a od vitamina - C i provitamin A (beta-karoten). Beta-karoten je bitan za zaštitu kože kod izaganja suncu. Sadrži vlakna i nutricionsti je preporučaju često jesti kod nepravilne i otežane probave. Također sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, a dobra je i za prevenciju astme.
5. Mrkva
Ovo je povrće jako dobro za prevenciju srčanih i moždanih udara, kao i nekih karcinoma. Najbolje ju je jesti svježu, primjerice naribanu za salatu.
6. Cvjetača
Navodi se da je jedna od najboljih namirnica za sprječavanje i prevenciju raka, ali i krvožilno-srčanih bolesti jer ima alfa-linolensku kiselinu za koju se pokazalo da bitno smanjuje rizik od srčanog udara. Cvjetača sadrži i folnu kiselinu, jako važnu za imunitet i zdravo funkcioniranje tijela. Preporučuje se trudnicama te osobama koje žele prevenirati karcinom crijeva. Također neutralizira toksične stvari u organizmu.
7. Patlidžan
100 grama patlidžana ima samo 24 kalorije, a sadrži i vlakana, te cijelu paletu vitamina i minerala, pa se preporuča osobama na dijeti, dijabetičarima, anemičarima, te ljudima pod stresom.
>>>‘Prirodni pesticid’: Zeleni i proklijali krumpir opasan za zdravlje
8. Grejp
Jedno je od voća koje ima najviše vitamina C, a sadrži i vitamine B kompleksa, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan...
9. Kivi
Osim vitamina C, prepun je antioksidansa, pa prema nekim studijama kivi može biti dobra prevencija za neke oblike raka. Sto grama kivija ima 62 kalorije, a u njemu nalazimo i kalij, kalcij i magnezij.
10. Crveni luk
Preporuča se kod prehlade i slabog imuniteta, a navodno je dobar i u prevenciji nekih vrsta raka.
11. Lubenica
Većinom se sastoji od vode, a od vrijednih sastojaka koje ima je i likopen, nutrijent koji dokazano ima antikancerogeno djelovanje. Također, riznica je vitamna C, beta-karotena i vitamin A. Jedna šalica lubenice ima samo 50-ak kalorija.
>>>EU zabranjuje supstance u pesticidima koje ‘drogiraju’ pčele
Od ostalog voća i povrća koje je bez pesticida navode se gljive, papaja, mango, avokado, kukuruz, grašak i slatki krumpir batat
Povrće i voće koje pak sadrži najviše pesticida: jagode, špinat, nektarine, jabuke, breskve, kruške, trešnje, grožđe, celer, rajčice, paprike, krumpiri, krastavci, cherry rajčice, zelena salata, borovnice, šljive i mahune.