Aktualno
StoryEditor

Splitski Avensys uveo plaćanje u kriptovalutama

04. Studeni 2017.

Splitska IT tvrtka Avensys prije nekoliko tjedana je uvela plaćanje proizvoda i usluga u kriptovalutama, a direktor Frane Cvitanić kaže da se na taj potez odlučio kako bi bio korak ispred konkurencije. Avensys je tako postao prva digitalna agencija u Splitu koja prihvaća kriptovalute kao način plaćanja. Klijenti na raspolaganju imaju plaćanje u raznim kriptovalutama poput bitcoina, ethera, ripplea, litecoina, dasha i mnogih drugih.

U početnom razdoblju plaćanje će se odvijati pola u kriptovaluti, a pola konvencionalnom valutom. Trenutno traje faza pregovora s prvim klijentom koji je odlučio plaćanje obaviti na taj način, nakon čega će, kaže Cvitanić, razmotriti opcije, te naposljetku možda uvesti 100-postotno plaćanje kriptovalutom, ovisno o dogovoru s klijentima.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

- Na domaćoj sceni postoje firme koje prihvaćaju plaćanje u kriptovalutama, međutim to još nisu javno objavile. Danas firme posluju u turbulentnoj okolini, došlo je do prezasićenosti gomilom podataka, a konkurencija i tržište su neumoljivi. Kriptovalute su sadašnjost i budućnost plaćanja, kaže Cvitanić.

Što se tiče regulacije kriptovaluta kao platnih sredstava direktor Avensysa ističe da HNB bitcoin i ostale kriptovalute ne definira kao sredstva prometa i plaćanja u Hrvatskoj. S obzirom na to one se ne definiraju kao elektronički novac i stoga ne potpadaju pod regulaciju plaćanja.

>>>John McAfee: Bankari se boje kriptovaluta

- U računovodstvenom smislu kriptovaluta se ne može smatrati materijalnom imovinom jer svrha virtualne valute je da služi kao sredstvo plaćanja, dok istovremeno ne predstavlja vrijednosni papir, ističe Cvitanić koji s knjigovođama razmatra način bilježenja kriptovaluta u poslovnim knjigama jer RRiF još nije izdao smjernice o tome.

29. travanj 2024 14:29