Aktualno
StoryEditor

Splitsko-dalmatinska županija potiče poduzetništvo kreditima

17. Svibanj 2018.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao je u četvrtak s direktorima deset banaka ugovore o poslovnoj suradnji i načinu provedbe programa kreditiranja poduzetništva i obrta subvencioniranjem kamate tako da će županija subvencionirati dvije trećine, a poduzetnici će moći dobiti kredit od 200 tisuća do pet milijuna kuna.

Kako je najavio Boban, kamate na te kredite bit će od 0,7 do 1,2 posto, ovisno o banci. Županija će subvencionirati dvije trećine kamate, rok otplate takvog kredita bit će 12 godina, a natječaj će ostati otvoren.
Osim potpora za gospodarstvo u županiji, najavio je uskoro i mjere za naknadu šteta od elementarnih nepogoda te za poticanje u turizmu.
- Danas smo proveli ono što smo dogovorili prije 20 dana, a riječ je o 22 mjere - poticanje poduzetništva i gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja te energetike i inovacija. Za prvu mjeru, čiji je natječaj završio 15. svibnja, prijavila su nam se 102 mlada poduzetnika s područja županije. Kandidirali su se za nepovratna sredstva, rekao je župan Boban.
Županije, gradovi i općine koji upravljaju javnim novcem dužni su brinuti se da se mladim ljudima, ali i onima malo starijima osiguraju određeni uvjeti kada žele krenuti u poduzetničke vode, istaknuo je i dodao kako se nada da će se već sljedeće godine vidjeti rezultati mjera.
Pero Bolotin iz Splitske banke podupro je u ime banaka takvu inicijativu županije, podsjećajući da ona nije prva te da ih je već bilo nekoliko, zbog čega su svi izrazito zadovoljni. Dodao je da županija i dalje prepoznaje potrebu da pomaže i subvencionira financiranje klijenata.
- Kao što znate, segment malih i srednjih poduzeća je najvažniji dio gospodarstva, onaj zamašnjak koji se treba razvijati kako bi gospodarstvo i društvo moglo doći do onih razina koje svi skupa želimo. Ove stope financiranja su najbolje trenutačno na hrvatskom tržištu i siguran sam da će naši klijenti znati prepoznati ovaj program, da će im to pomoći u daljnjem razvijanju njihovog poslovanja, u zapošljavanju novih djelatnika, da će im to biti novi poticaj za odličan rast, rekao je Bolotin.
18. travanj 2024 02:34