Aktualno
StoryEditor

Spolni odgoj za predškolsku djecu u Quebecu

20. Prosinac 2017.

U rujnu 2018. dogodit će se drastičan pomak u kanadskoj provinciju Quebec kada je riječ o seksualnosti jer će spolni odgoj postati obavezan predmet u svakom razredu, počevši od vrtića, javlja CBC.

Svako dijete, bilo u privatnoj ili državnoj školi, učiti će spolni odgoj, a novi nastavni plan i program Quebeca u skladu je s onima koji postoje ili će uskoro biti implementirani u Britanskoj Kolumbiji i Alberti, te Ontariju gdje su neki roditelji prosvjedovali i odveli svoju djecu iz škole kada je započela realizacija projekta.

U vrtiću će petogodišnjaci ukratko učiti korake o stvaranju djece, te različitim tipovima obitelji u koje su uključene i istospolne zajednice. U udžbenicima će vidjeti prikaze muških i ženskih dijelova tijela, uključujući vulvu, skrotum, penis i testise. Djeca u dobi od 6 i 7 godina učiti će o ravnopravnosti spolova, te prepoznati situacije koje bi mogle dovesti do seksualnog zlostavljanja.

>>>Istraživanje: Spolni odgoj treba pratiti trendove u ponašanju mladih

Oni od 8 ili 9 godina učiti će o različitim oblicima seksualnog nasilja, od kontakta i dodira pa sve do izlaganja pornografiji. Tijekom tog vremena djeca će također naučiti prepoznati spolne organe i njihove funkcije.

U dobi od 10 i 11 godina djeca će na spolnom odgoju biti upozorena o opasnostima koje donosi internet i strategijama koje koriste seksualni predatori kako bi namamili ljude. Ministarstvo obrazovanja na svojoj web stranici objavio je da dvije od pet ženskih žrtava, te tri od pet muških, su djeca u dobi od 11 godina. Ističu kako škola ima ključnu ulogu i sprječavanju i pravovremenom otkrivanju takvih zločina, jer zlostavljanje često dolazi iz obitelji.

S 11 i 12 godina učenici će se upoznati s homofobijom i seksizmom, te tjelesnim promjenama koje donosi pubertet.

>>>Zdravstveni i građanski odgoj: Divjak pozvala na čitanje ‘ideološki neobojenih’ kurikulumova

Prepoznavanje nasilne veze

Ministar obrazovanja istaknuo je kako je važno da djeca nauče što točno znači pubertet prije nego dođu u te godine, te također trebaju znati da ono što pubertet nosi je sasvim normalno. Nakon toga, predpubertetlije će upoznati slike tijela i to kako privlačnost pomaže ljudima da postanu svjesni svoje seksualne orijentacije.

>>>EUKO istraživanje: Svega 11% mladih tražilo pomoć nakon internetskog uznemiravanja

Adolescenti će sa 13 i 14 godina učiti razliku između dobrovoljnog odnosa i seksualnog zlostavljanja, te će ih se poticati da usvoje pozitivan stav prema uporabi kondoma. S 15 i 16 godina učit će o tome kako prepoznati simptome nasilne veze, te raspravljati o emocionalnoj intimnosti. Također, biti će upućeni u korake koje mogu poduzeti nakon nezaštićenog ili slabo zaštićenog spolnog odnosa.

Trenutačno je ovakav nastavni plan i program obavezan ali samo u oko 200 škola i vrtića u Quebecu.

19. travanj 2024 22:06