Aktualno
StoryEditor

Spotify stiže u Hrvatsku

11. Listopad 2018.

HDS ZAMP i Spotify, internetski glazbeni servis, potpisali su krajem rujna ugovor kojim se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na tom streaming servisu.

>>>Kršenje autorskih prava: Spotify suočen s tužbom ‘teškom’ 1,6 milijardi dolara

Od sada će ZAMP izravno, temeljem izvještaja koje će primati od Spotifyja, za domaće autore i nositelje prava ostvarivati naknadu od korištenja njihovih glazbenih djela na pan-europskom teritoriju. Do ove su godine taj zadatak u zemljama gdje je servis već aktivan obavljala sestrinska društva za kolektivno ostvarivanje prava i naknadu prosljeđivala ZAMP-u, a on svojim članovima. Izravnim ostvarivanjem prava i obradom podataka o korištenju hrvatskog repertoara očekuje se povećanje iznosa kojeg će članovi dobivati za slušanje njihovih pjesama na popularnom servisu.

- Potpisom ugovora o izravnom licenciranju prava stvoreni su i preduvjeti za dolazak Spotifyja na hrvatsko tržište, no to ne ovisi o nama. Točan datum dostupnosti servisa za Hrvatsku još nam nije poznat jer to ovisi o tehničkim detaljima i poslovnoj odluci samog servisa, kaže glavni direktor ZAMP-a Nenad Marčec.

Spotify je osnovan prije točno deset godina u Švedskoj. Servis danas korisnicima nudi više od 40 milijuna pjesama i 3 milijarde playlista, prisutan je u ukupno 65 zemalja svijeta, a koristi ga više od 180 milijuna korisnika. Kreativci i nositelji prava u svijetu dosad su ostvarili više od 10 milijardi eura prihoda od streaminga glazbe s ovog servisa.

>>>Spotify dionice ‘zapalile’ investitore svih generacija

ZAMP ostvaruje prava za gotovo deset tisuća hrvatskih i više od dva milijuna inozemnih autora, a stručna služba Hrvatskog društva skladatelja za svoje članove već prikuplja autorske naknade od globalnih servisa kao što su Deezer, YouTube i Google Play.

19. travanj 2024 04:49