Aktualno
StoryEditor

Spremate li se predati godišnji financijski izvještaj za 2016., ovo bi trebali znati

14. Ožujak 2017.

Uz prošlotjedne upute FINA-e vezane za javnu objavu financijskih izvještaja, Kopun Group istaknula je još nekoliko ključnih informacija o predaji godišnjeg financijskog izvještaja za 2016. godinu.

>>> Fina objavila popis 28.500 poduzetnika koji nisu predali godišnje financijske izvještaje

Izvještaj potpisuju svi članovi Uprave

U skladu s izmjenama Zakona o računovodstvu, godišnje financijske izvještaje počevši od 2016. godine potpisuju svi članovi Uprave, odnosno svi izvršni direktori. Posjeduju li svi članovi Uprave FINA-in certifikat, višestruko potpisivanje se može vrlo jednostavno riješiti u FINA-inoj aplikaciji. Međutim, čak i u slučaju da svi članovi Uprave ili izvršni direktori ne posjeduju spomenuti certifikat, postoji mogućnost davanja punomoći jednoj osobi koja u njihovo ime predaje i potpisuje GFI obrasce. Dakle, u toj situaciji rješenje je interna punomoć.

Predaja nestandardne dokumentacije

Druga ključna novost koju je izdvojila Kopun Group odnosi se na predaju takozvane nestandardne dokumentacije. To uključuje revizorsko izvješće, godišnje izvješće, odluku o utvrđivanju GFI-a, Odluku o prijedlogu raspodjele dobiti ili pokriću gubitka. Postoji opcija da se ta dokumentacija učitava kao skenirani PDF dokument, koji su prije skeniranja, u tiskanoj verziji, potpisali ovlašteni potpisnici.

>>> Financijski izvještaji za 2016. – Izjednačeni rokovi za podnošenje Fini i Poreznoj upravi

Godišnje financijske izvještaje za statističke potrebe predaje se do 30. travnja, a za javnu objavu potrebno ga je predati do 30. lipnja.

29. travanj 2024 10:54