Aktualno
StoryEditor

Stanarina u zagrebačkim staračkim domovima od lipnja do 14 posto skuplja

28. Svibanj 2018.

Grad Zagreb i Domovi za starije i nemoćne osobe donijeli su odluku o dizanju cijena smještaja u deset gradskih staračkih domova koja će se početi primjenjivati od 1. lipnja. Kolike će točno biti nove cijene ne može se doznati, jer Grad još nije donio novi službeni cjenik koji se očekuje u idućim danima.

>>>Treba li država subvencionirati staračke domove?

Sadašnje cijene gradskih domova za starije osobe kreću se od 2500 do 3000 kuna.

Cijene će rasti u prosjeku 10 do 14 posto, ovisno o razini skrbi. Ističe se kako se cijene nisu mijenjale već nekoliko godina i kako su i dalje 25 posto od ekonomske cijene te kako su odluku o poskupljenju zajednički donijeli Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i domovi, zbog nemogućnosti funkcioniranja rada domova i povećanja troškova života posljednjih godina.

Poskupljenje je moglo pričekati mirovinsku reformu

Odluku o poskupljenju oštro je kritizirala predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

"Radi se o nerazumnom dizanju cijena, to je trebalo biti riješeno sustavno, tako da nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odredi cjenovnu kategorizaciju domova kako je propisano strategijom socijalne skrbi za starije osobe. Izostalo je ozbiljno provođenje mjera, uspostava mreže korisnika, poboljšanje uvjeta rada u domovima... S odlukom o poskupljenju moglo se pričekati mirovinsku reformu," kaže Petrović.

"Sve teže poslovanje domova rezultat je i neekonomskih cijena te je sve navedeno dovelo do višemjesečnih nepodmirenih obveza prema dobavljačima. Također, pored povećanja troškova za isplatu plaće Temeljenim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama zagarantirana su i materijalna prava radnika koja do prošle godine nisu bila isplaćivana (regres, božićnice, dar za djecu) te su povećani troškovi prijevoza", objašnjava poskupljenje Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

>>>VIDEO: Umirovljenici poslali teške poruke ‘socijalno autističnoj Vladi’

Ove je godine iz proračuna za financiranje domova za starije i nemoćne osobe u nadležnosti županija i Grada Zagreba izdvojeno ukupno 164,5 milijuna kuna, deset milijuna više nego lani, no te su dotacije prije osam godina iznosile čak oko stotinu milijuna kuna više, piše portal Mirovine.hr.

Ukupni prihodi domova u 2017.g. iznosili su 168.763.589,00 kn dok su rashodi iznosili 176.790.834,00 kn.

Informacija o poskupljenju još nije službeno objavljena na web stranicama Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

>>>Za poduzetnike još ima prostora na tržištu zbrinjavanja i njege starijih osoba

Primjer Zagreba mogli bi slijediti i drugi gradovi

Cijene domova u nadležnosti su županija i gradova. Grad Zagreb poskupljenje uvodi prvi, no poskupljenje je najavilo i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u vidu tzv. usklađivanja cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe, a novi provedbeni propis u planu je za drugu polovicu 2018. godine. Kao razlog poskupljenja navodi se rast troškova života i činjenica da se cijene nisu mijenjale 15 godina.

Hrvatska ima tri državna i 52 decentralizirana doma s podružnicama. Privatnih je domova dvostruko više, preko stotinu, dok obiteljskih ima oko 300. Sveukupno, u Hrvatskoj postoje čak 502 objekta za smještaj starijih i nemoćnih osoba.

20. srpanj 2024 08:26