Aktualno
StoryEditor

Starbucks do 2020. prestaje prodavati plastične slamke

10. Srpanj 2018.

Svjetski poznati trgovac kavom Starbucks planira do 2020. povući iz upotrebe plastične slamke kako bi pridonio smanjenju zagađenja okoliša plastičnim otpadom, prenosi BBC.

>>>Starbucks zatvara 8000 kafića zbog diskriminacije

Namjeravaju na više od 28 tisuća lokacija ukloniti plastične slamke i zamijeniti ih plastičnim poklopcima i ne-plastičnim slamkama.

Kompanija navodi kako će tim potezom iz svojih kafića povući više od milijardu slamki, koliko potroše svake godine.

Iako su već naišli na kritike korisnika, koji smatraju da zamjena plastične slamke plastičnim poklopcem nije rješenje, Starbucksova potpredsjednica za društveno odgovorno poslovanje Colleen Chapman izjavila je: ‘‘Trenutno najbolje što možemo učiniti za okoliš je ukloniti plastične slamke‘‘.

Tu su izjavu poduprle nevladine organizacije poput Programa za čiste oceane i Svjetskog fonda za očuvanje prirode.

>>>Starbucks otvara lokale u Srbiji

Starbucksov potez došao je samo tjedan dana nakon što je Seattle, gdje je sjedište kompanije, postao prvi veliki američki grad koji je potpuno zabranio upotrebu jednokratnih slamki i pribora za jelo u restoranima i barovima.

Zagađenje oceana plastikom dugo je tema udruga za zaštitu prirode, no tek je nedavno poprimila globalne razmjere zbog viralne snimke koja se pojavila 2015. na kojoj spasioci izvlače plastičnu slamku iz nosa ugrožene morske kornjače.

Znanstveni časopis Science Advances prošle je godine objavio istraživanje industrijskog ekologa dr. Rolanda Geyera koji je izračunao kako je količina sve plastike na svijetu oko 8.3 milijarde tona.

>>>Starbucks ‘osvaja’ domovinu espressa, otvara prvi kafić u Milanu

Od toga je 6.3 milijarde tona danas otpad, a 79% završilo je na odlagalištima ili u prirodi. Pretpostavlja se da u oceanima godišnje završi otprilike deset milijuna tona otpada.

04. prosinac 2023 23:56