Aktualno
StoryEditor

Startup koji meso uzgaja u laboratoriju prikupio 3 milijuna dolara investicija

04. Siječanj 2018.

Prehrambeni tech startup iz Izraela SuperMeat prikupio je 3 milijuna dolara investicija koje će iskoristiti kako bi u roku od tri godine plasirali na tržište laboratorijski uzgojeno meso peradi čija će cijena biti slična cijeni konvencionalnog pilećeg mesa, javlja Calcalistech.

SuperMeat je u 2016. crowdfunding kampanjom na platformi Indiegogo prikupio više od 240 tisuća dolara. Tvrtka inače proizvodi jestivo laboratorijski uzgojeno meso nastalo uzgojem stanica izdvojenih iz piletine, a sam proces eliminira potrebu za proizvodnjom i uzgojem životinja za klanje.

>>>‘Posao’ proizvodnje mesa preuzet će biljke

Takvi mesni proizvodi, ističu iz tvrtke, smanjuju rizik od bolesti koje se prenose hranom, te umanjuju zagađenje i potrošnju vode. SuperMeat proizvodi proizvedeni su korištenjem 98 posto manje vode u usporedbi s proizvodnjom konvencionalnih mesnih proizvoda prilikom čega se emitira i do 96 posto manje stakleničnih plinova.

Prema predviđanjima, globalna potražnja za mesom udvostručit će se do 2050. Prvi proizvod tako proizveden, goveđi hamburger, napravila je 2013. godine kompanija Mosa Meat, a sastavljen je od malenih traka mišićnog tkiva individualno uzgojenih u laboratoriju Sveučilišta u Maastrichtu.

>>>Bill Gates i Richard Branson ulažu u startup koji meso uzgaja ‘in vitro’

Biotehnološki startup Finless food nastoji za masovnu proizvodnju razviti laboratorijske alternative morskim plodovima, a tvrtka FoodNavigator u prosincu je najavila da do kraja 2019. planiraju na tržište plasirati laboratorijski kultivirano meso tune.

CEO tvrtke SuperMeat, Peter Wesjohann u priopćenju je istaknuo da svojim proizvodima žele na europsko tržište plasirati održivo uzgojenu hranu.

26. travanj 2024 17:21