Aktualno
StoryEditor

State Department prozvao Hrvatsku zbog antisemitizma, korupcije i diskriminacije manjina

04. Ožujak 2017.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, neriješena pitanja povrata imovine, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja kršenja ljudskih prava u Hrvatskoj na koja upozorava u petak objavljeno izvješće State Departmenta za 2016.  Prema njihovoj procjeni socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u našoj zemlji. Ipak, navodi se kako je Vlada poduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava.

Neučinkovitost pravosuđa izaziva zabrinutost

Zabrinutost u učinkovitost hrvatskog pravosuđa i pravo na dostupnost pravde budi 520.000 neriješenih slučajeva na domaćim sudovima. Antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, spolnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima je neisplata plaća, područja su koje State Department također izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj. I dalje je problem povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji židovskih općina u Hrvatskoj. Povrata imovine židovskoj zajednici nije bilo od 2014., iako postoji nekoliko takvih zahtjeva, navodi se. Neizostavan je i problem korupcije koja je prema ocjeni Europskog parlamenta najrizičnija u poslovima javne nabave.

Medijske slobode

Sloboda javnog govora i okupljanja ugrožene su u svakom kutku svijeta. U segmentu medijskih sloboda u Hrvatskoj spominje se napad na novinara Antu Tomića te pritisak vlade na rad Vijeća za elektroničke medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam tisuća ljudi u Zagrebu protiv odluke Vijeća za elektroničke medije da na tri dana prekine emitiranje televizije Z1 zbog govora mržnje protiv Srba. Neki prosvjednici salutirali su ustaškim pozdravom, navodi se. Predstavnik za medije u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi u izvješću je nakon posjeta Hrvatskoj napisao "da nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije osudio jasan pokušaj - temeljen na sirovoj etnopolitici - uznemiravanja i zastrašivanja neovisnog regulatornog tijela za medije". Ostavka ravnateljice Mirjane Rakić koja je to i učinila pod "nepodnošljivim pritiskom".

>>>Zločini nad novinarima ne istražuju se dovoljno, a uvrede u javnom govoru prolaze pod normalno

Diskriminacija po svim osnovama

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova opetovano je izražavao zabrinutost za žrtve spolnog nasilja koje odustaju od tužbe u strahu od odmazde. U kontekstu antisemitizma spominje se nogometna utakmica između Hrvatske i Izraela na  kojoj su se izvikivali ustaški pozdravi te odluka židovskih općina da bojktoiraju službenu komemoraciju u Jasenovcu iz nezadovoljstva vladinim umanjivanjem zločina ustaškog režima. O diskriminaciji po nacionalnoj i vjerskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima. U izvještaju piše kako je broj prijava diskriminacije i govora mržnje prema Srbima narastao. Diskriminacija prema Romima i socijalno isključenje Roma i dalje je problem u Hrvatskoj gdje vlada nizom mjera potiče njihovo zapošljavanje, školovanje, stambeno zbrinjavanje, navodi se u izvještaju.

26. svibanj 2022 10:44