Aktualno
StoryEditor

Stefanović: Vučićev posjet Hrvatskoj je rizičan; Vučić: U Zagreb dolazim s porukom mira

11. Veljača 2018.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u nedjelju da je predstojeći posjet srbijanskog predsjednika Hrvatskoj "rizičan", a objavljivanje trase njegova kretanja nazvao je "neuobičajenom praksom".

Aleksandar Vučić stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih i osjetjlivim temama iz Drugog svjetskog rata.

Stafanović je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako je "od početka puno problematičnih stvari u vezi sa tim posjetom".

>>> Vučić: Potezanjem teme ratne odštete Hrvatska ne može ništa dobiti, a može puno izgubiti

"Stvara se užasna atmosfera, vidjeli ste tko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem predsjedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savjetovao da ratna odšteta bude tema", rekao je potpredsjednik vlade Stefanović.

Naglasio je kako Vučić "neće dati da neko ponižava Srbiju". "Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovjek nije počinio nikakav zločin", ocjenio je Stefanović.

>>> Plenković: Vučićev posjet prilika za razgovor o pravima manjina i ratnoj odšteti

Pojasnio je zašto misli da je posjet Vučića Hrvatskoj rizičan. "Ne kažem da zemlja domaćin nema instrumente da rizik bude manji, ali se jednostavno potiče netrpeljivost i mržnja. I onda imate situaciju da, uz atmosferu koju stvarate, dozvolite da se ljudi okupljaju na tim mjestima gde će Vučić biti. To vam je kao da prizivate da se dogodi neko čudo, daleko bilo", kaže srbijanski ministar.

Na pitanje razmatra li predsjednik mogućnost otkazivanja ili odgode posjeta, Vučićev čovjek od povjerenja u Srpskoj naprednoj stranci ustvrdio je kako "on (Vučić) nije čovjek koji razmišlja o sigurnosnom aspektu".

"Teško mi je s njime o tome razgovarati. On kaže ‘Moj posao je graditi mir u regiji, boriti se za interese Srba, za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, hoću svojim odlaskom napraviti nešto novo, postići neki napredak‘" rekao je Stefanović.

Vučić: U Zagreb dolazim s porukom mira

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da u Zagreb dolazi s porukom mira i stabilnosti i da ga ne brine kampanja kojom ga se dočekuje u susjednoj zemlji.

Srbijanski predsjednik stiže u ponedjeljak u nekoliko puta odgađani posjet Hrvatskoj, u vrijeme napetih odnosa između dviju država opterećenih teškim naslijeđem rata 1990-tih i osjetjlivim temama iz Drugog svjetskog rata.

Dan uoči dolaska u Zagreb, novinarima je rekao da "vjeruje u dobru namjeru" hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ga je pozvala u posjet.

"Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost... Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi drugi bio zadovoljan", izjavio je Vučić.

>>>Vučić: Tko želi ostati u prošlosti želimo mu sve najbolje; Politiku Srbije neće voditi Vlada RH

Istaknuo je je da ga ne brine kampanja protiv njega i prosvjedi veteranskih udruga tijekom dvodnevnog posjeta Hrvatskoj.

"Ne plašim se. Vodit će računa o meni tamo, ne brinem se, to me uopće ne zanima. Moj posao je da brinem o narodu, a ne da narod brine o meni", naglasio je Vučić i rekao kako njegov posao podrazumjeva da "ne reagira osobno, već da radi u interesu Srbije i njezinih građana".

On će u Zagrebu razgovarati s hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima Srba, Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a posebno je spomenuo susret s kardinalom Josipom Bozanićem kao "vrlo važan za unapređenje povjerenja katolika i pravoslavaca" te za bolji odnos dviju crkava.

Od bilateralnih tema naveo je neriješenu granicu, sudbinu nestalih u ratu, odnos obje države prema manjinama, jačanje ekonomskih odnosa i zajedničke infrastrukturne projekte.

>>>Krstičević: Vučić je dobrodošao u Hrvatsku, ali prvo očekujem ispriku

Vučić je poručio kako se "nikome ne dodvorava, pa svakako neće ni hrvatskom vodstvu", koje, a prije svih premijer Andrej Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti, prenose beogradski mediji.

Srbijanski predsjednik je naglasio da za Srbiju nema tabu-tema i najavio da će Plenković dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

"Samo kažem da će on dobiti ozbiljan i odgovoran odgovor srpske strane i nemamo problem s otvaranjem bilo koje teme", poručio je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja o ozračju koje se u Hrvatskoj stvara uoči njegova posjeta, Vučić je odgovorio kako ide "vidjeti i čuti sve što treba".

Rekao je da ga se "ne tiče" to što će ga netko nazvati "četnikom" ili "bahatim četnikom" zato što je "priča o ratnoj odšteti priča o maču s dvije oštrice".

>>>Vučić ne očekuje čuda od posjeta Hrvatskoj, ali vjeruje da će razgovori biti ‘ljekoviti’

Na pitanje je li moguć ikakav dogovor u atmosferi koja vlada u Zagrebu, Vučić je zahvalio novinarki što je rekla da je riječ o atmosferi u Zagrebu, "jer u Beogradu takve atmosfere nije bilo kada je predsjednica Hrvatske dolazila na njegovu inauguraciju", prenosi agencija Tanjug.

Vučić kaže da je Grabar Kitarović tada bila "velika zvijezda" i da to u Srbiji "nije smetalo, već smo bili zadovoljni što se naši susjedi dobro osećaju i donose poruku prijateljstva i mira".

"Ono što sam rekao to i mislim – da Srbi i Hrvati u budućnosti nemaju prepreka za bolje odnose, a dnevno-politička situacija koja je nekome možda potrebna, meni nije, ni iz jednog razloga...", naglasio je Vučić.

23. travanj 2024 11:13