Aktualno
StoryEditor

Step Ri: Osim povlaštenog smještaja inovativnim tvrtkama i paket poslovne podrške

08. Prosinac 2016.

U sveučilišnom kampusu na riječkom Trsatu uspješno posluje Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Tvrtka je osnovana 2008. godine s idejom pružanja potpore znanstvenicima u tržišnoj primjeni njihovih spoznaja i otkrića, u pronalasku partnera u gospodarstvu ili pokretanju vlastitog poduzeća te razvoju proizvoda i usluga. - Znanstvena zajednica još uvijek nije jako zainteresirana za komercijalne aktivnosti. To ne znači da ih nema, ali ih ima mnogo manje nego što bismo htjeli. Nismo odustali od originalne ideje, ali smo je transformirali. Da nismo, vjerojatno bismo propali - govori nam Boris Golob, direktor i savjetnik za inovaciju proizvoda, usluga, poslovnih modela te poslovne strategije te sveučilišne tvrtke koja je našla svoje mjesto na tržištu pomažući inovativnim tvrtkama, pružajući im uslugu smještaja po povlaštenim cijenama te pakete poslovne podrške.

Na riječkom Trsatu uspješno posluje Step Ri, znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci. Park pruža potporu znanstvenicima u tržišnoj primjeni njihovih spoznaja i otkrića, u pronalasku partnera u gospodarstvu ili pokretanju vlastitog poduzeća te razvoju proizvoda i usluga.

Popunjeni svi kapaciteti

Da su im itekako bili od pomoći i da su se u znanstveno-tehnologijski park uselile doista perspektivne i kompetetivne tvrtke možda najbolje govori podatak kako su stanari Stepa Ri u 2015. godini izvezli proizvoda i usluga u vrijednosti 44,6 milijuna kuna. - Imamo zgradu od 3000 m² s uredima i laboratorijima od 15 do 300 m². Tvrtkama koje su ušle u program predinkubacije iznajmljujemo ih prema subvencioniranim cijenama, a imamo i tvrtke koje su u najmu prema tržišnim cijenama. U zgradi radi oko 350 ljudi, u 25 tvrtki odnosno projekata u različitim fazama. Svi su nam kapaciteti popunjeni - govori Golob o vrhunski opremljenoj zgradi, u kojoj su stanarima na raspolaganju i konferencijskka dvorana kapaciteta do 100 mjesta, učionica kapaciteta do 30 mjesta i sala za sastanke, sa svom multimedijalnom infrastrukturom, a u cijenu najma uključeni i troškovi, struje, vode, interneta, čišćenja i održavanja.

Mnogo više korisnika, ne samo stanari, koristi se uslugama savjetovanja, koje mogu biti od polusatnih konzultacija do višemjesečnih projekata. Prošle je godine Step Ri savjetovao više od 200 tvrtki, znanstvenika ili poduzetnika početnika o svim segmentima upravljanja inovacijama na putu od ideje do tržišta.

Procjena ideja i tržišta

Ovisno o fazi razvoja projekta i tvrtke, Step Ri im pruža podršku u procjeni i zaštiti ideje, analizi tržišta, prikupljanju financijskih sredstava i stvaranja modela i strategija koje će ideju učiniti profitabilnom. – U tvrtki je zaposleno nas osmero i svi smo poslovni savjetnici s iskustvom na tržištu. Sveučilište nam je vlasnik, a pet godina nakon osnivanja postali smo samoodrživi. Financiramo se dijelom iz najma prostora i pružanja usluga, a dijelom iz projekata koje sami ugovaramo, europskih i nacionalnih. U projekt Step Ri investirano je oko 12 milijuna kuna, a do sada je samo po osnovi poreza i doprinosa ljudi koji rade unutar zgrade u proračun uplaćeno oko 30 milijuna kuna - kaže Golob i zaključuje da Sveučilište u Rijeci dodatno potiče znanstvenike da krenu u komercijalizaciju  ideja, fondom u kojem su sredstva za nepovratne kredite.

Pripremio: Aleksandar Tešić

28. travanj 2024 00:46